Naslovna > Automobili > Dacia > Duster > Niskobudžetni SUV, pun pogodak

Dacia Duster

Niskobudžetni SUV, pun pogodak

Popularni rumunski automobil na tržištu je nešto više od 10 godina a nedavno je uspio da dostigne brojku od 2 miliona isporučenih primjeraka širom svijeta...

Popularnost SUV modela, kombinovana sa taktikom pristupačnosti rumunskog proizvođača Dacie dala je odlične rezultate u vidu modela Duster. Niskobudžetni SUV na tržište je stigao 2010. godine, a model druge generacije predstavljen je 7 godina poslije, dok je prethodne godine druga genracija dobila redizajn srednjeg ciklusa. Dakle za samo 12 godina postojanja ovaj model stigao je do 2 miliona prodanih jedinica, što je odličan rezultat. U ovom periodu Duster je pod ovim imenom bio dostupan u preko 60 država širom svijeta, gdje iz godine u godinu bilježi veoma dobre prodajne rezultate.

 

 

 

 

 


Govoreći konkretno o pojedinačnim državama, najviše Dustera isporučeno je u Francuskoj, preko 450.000, drugo najplodonosnije tržište za ovaj model je Italija gdje je prodano oko 258.000 modela. Zatim slijedi Njemačka sa oko 211.000 a nakon nje dolazi Turska gdje je isporučeno 150.000 primjeraka. Prethodne godine u Evropi isporučeno je ukupno 145.753 komada, što je za 4% bolji rezultat u odnosu na 2020. godinu, pa je tako Duster završio na drugom mjestu najpopularnijih modela rumunskog brenda. Iz kompanije takođe  ističu da je prosječna starost kupaca ovog modela sve niža i niža, te da je sve popularniji kod mlađe populacije.

Datum objave: 03/02/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook