Naslovna > Vijesti > Njemačka insistira na ugradnji ''crnih kutija'' u autonomne automobile

Autonomni automobili

Njemačka insistira na ugradnji ''crnih kutija'' u autonomne automobile

Zbog sve većeg broja autonomnih automobila ali i nesreće sa fatalnim posljedicama koje je uzrokovao Teslin autonomni automobil mora se ozbiljnije pristupiti novom automobilskom trendu.

Htjeli to neki priznati ili ne autonomna vozila postaju dio naše stvarnosti. Do sada je bilo nekoliko sporadičnih udesa sa materijalnom štetom. Analiza podataka je pokazala da su, manje-više, autonomna vozila bila sigurna te da je sudara najčešće dolazilo zbog naleta drugog vozila na zadnji dio autonomnog automobila kada je ovaj stajao na semaforu.
Međutim, nedavno se digla velika prašina oko Teslinog automobila koji je uzrokovao ozbiljan udes. Kasnije su dodatnu pomutnju izazvali vlasnici Tesle jer su predstavnicima medija davali, najblaže rečeno, kontradiktorne izjave. Na kraju je rečeno da je ''auto pilot'' bio isključen.

 


Da bi se izbjegle takve situacije uvijek precizni Nijemci traže ugradnju pravih ''crnih kutija'' u sva autonomna vozila. One bi snimale sve parametre kada je aktiviran ''auto pilot'', upozorenja kada se zahtijeva intervencija vozača te reakcije vozača. Nadalje, svi autonomni automobili koji će voziti po širokoj mreži njemačkih cesta morat će imati sve komande kao standardni automobili. Naravno, ''vozač'', da ne kažemo putnik, morat će sjediti iza volana kako bi munjevito mogao preuzeti komande u slučaju nužde.

Datum objave: 20/07/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook