Naslovna > Automobili > Volkswagen > Amarok > Njemački „pikap“ pojavio se na službenim fotografijama

Volkswagen Amarok

Njemački „pikap“ pojavio se na službenim fotografijama

Model njemačkog brenda je očekivano podijelio tehniku sa svojim bratom iz Forda. Kamion će ući na tržište krajem ove godine...

Volkswagen nas je zadirkivao tizerima i skicama sljedeće generacije Amarok „pickupa“ u posljednje dvije godine. Sada su konačno objavljene fotografije „živih“ automobila, međutim, oni su još uvijek u kamuflaži. Ali glavne karakteristike su otkrivene. Podsjetimo, u drugoj generaciji VW kamion će biti srodnik novog Ford Rangera, koji je predstavljen prošle jeseni. Pa dodajemo da su njemačke i američke kompanije prije nekoliko godina stvorile savez za svoje komercijalne linije, prvi zajednički projekat je bila svježa porodica Caddy/Torneo Connect, a za razvoj je zaslužan Volkswagen. Ali kod Amaroka je obrnuto - postaće tehnički klon Rangera.

 

 

 


Dizajn VW pickupa je, naravno, svoj: Amarok ima originalnu optiku i rešetku hladnjaka, masivnije lukove točkova i uopšteno oštrije karakteristike. Opciono, kamion je opremljen matričnim farovima i točkovima od 21 inča. Osim toga, pored tri „obične“ konfiguracije, tu će biti i off-road verzija PanAmericane i skupa verzija Aventure (navodno sa brutalnom karoserijom, ali takav pikap je pogodniji za asfalt).

 

 

 

 

U poređenju sa prethodnim modelom, dužina nove generacije je povećana za 100 mm na 5350 mm, međuosovinsko rastojanje je povećano za 175 mm - sada istih 3270 mm kao kod Rangera. Nosivost - do 1,2 tone, dozvoljena težina vučene prikolice - 3,5 tone. Unutrašnjost će takođe biti uređena drugačije od Fordove, iako će nakon "amerikanca" Volkswagen kamion dobiti multimedijalni sistem sa vertikalnim ekranom osjetljivim na dodir. Amarok-u je takođe obećano preko tri desetine sistema pomoći, od kojih su mnogi potpuno novi za ovaj model.

 


Volkswagen pikap će dijeliti ponudu motora sa Ford Rangerom, a uključuje jedan benzinski motor i četiri turbodizelaša u rasponu od 2,0 do 3,0 litre. Vrhunac će biti V6 3.0 dizel (na Rangeru proizvodi 250 KS). Premijeru druge generacije Volkswagen Amaroka trebalo bi proslaviti na ljeto, a na nekim tržištima pojaviće se krajem godine. Proizvodnja će biti pokrenuta u Južnoj Africi, u istoj fabrici koja proizvodi Ford Ranger.

Datum objave: 27/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook