Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Nova ASC tehnologija u hibridnim vozilima

KIA

Nova ASC tehnologija u hibridnim vozilima

Kijina nova hibridna vozila će kao prva na svijetu dobiti tehnologiju aktivnog mijenjanja brzina (ASC - Active Shift Control). Inovacija, koja je razvijena zajedno sa sestrinskim Hyundaijem, optimizira učinkovito mijenjanje stepena prenosa nadgledanjem mijenjanja 500 puta u sekundi, što omogućava precizno prilagođavanje i posljedično bržu promjenu brzine. Nova tehnologija će se najprije pojaviti u Kijinim novim hibridnim modelima...

Nadzor aktivnog mijenjanja brzina skraćuje vrijeme promjene brzine za 30%, nudi zabavniju vožnju i smanjuje potrošnju goriva ASC koristi novi software logike upravljanja hibridne upravljačke jedinice (HCU - Hybrid Control Unit), koji potom nadgleda elektro motor zbog usklađivanja brzine okretaja motora i mjenjača kako bi se smanjilo vrijeme potrebno za promjenu stepena prenosa za 30%. Tehnologija omogućava i uglađeniju promjenu brzine.

"Razvoj ASC tehnologije, prve ovakve na svijetu, važna je inovacija, koja uključuje i precizan nadzor motora automatskog mjenjača," rekao je Kyoung Joon Chang, podpredsjednik i vođa grupe za razvoj motora u grupaciji Hyundai Motor Group. "To ne samo da će smanjiti potrošnju goriva, nego će i omogućiti zabavnije vozačko iskustvo naših klijenata."

Inovacija: vlastiti razvoj upravljačke logike, koja će se koristiti za elektro motore
Obična hibridna vozila ne koriste konverter okretnog momenta za smanjenje potrošnje goriva – konverteri okretnog momenta tradicionalno gube energiju tokom same promjene stepena prenosa. Iako se mogu pohvaliti niskom potrošnjom mjenjački sistemi hibridnih vozila često mijenjanju brzinu sporije ako moraju pružati uglađeno djelovanje.

Tehnologija ASC omogućava elektro motoru hibridnog vozila da preuzme kontrolu nad promjenom brzina upotrebom novog softwarea logike hibridne upravljačke jedinice (HCU) kako bi smanjio uticaj sporije promjene brzine. HCU prati broj okretaja mjenjača (500 puta u sekundi) pomoću senzora postavljenog na elektro motoru i brzo sinhronizira broj okretaja mjenjača s brojem okretaja motora.

Sinhronizacijom se vrijeme promjene brzine skraćuje za 30%, sa 500 ms na 350 ms. To ne samo da poboljšava ubrzanje i smanjuje potrošnju goriva hibridnog vozila nego i poboljšava izdržljivost mjenjača zahvaljujući manjem trenju prilikom promjene stepena prenosa.

Sve veća potražnja za Kijinim električnim modelima
Kia se u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući svojoj bogatoj ponudi hibridnih vozila susreće sa sve većom potražnjom za ovakvim vozilima.

U prvih šest mjeseci ove godine se prodaja Kijinih električnih vozila sa 27.671 u 2018. godini povećala na 38.173 vozila, što je povećanje od čak 38 posto. Ponuda između ostalog uključuje modele kao što su Niro (raspoloživ kao hibrid, plug-in hibrid i potpuno električno vozilo) i Optima Plug-in Hybrid, koja je raspoloživa kao limuzina ili karavan.

Datum objave: 09/08/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook