Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > B > Nova B klasa zablistala u Parizu

Mercedes

Nova B klasa zablistala u Parizu

Treća generacija B klase stiže sa osvježenim dizajnom, novim motorima koji su usklađeni sa Euro 6d-TEMP ekološkim standardom, te donosi zanimljive multimedijalne funkcije, veći komfor, kao i savremene tehnologije prisutne u Mercedesovim luksuznijim modelima…

Na sajmu automobila u Parizu predstavljena je nova generacija Mercedesa B klase, koja stiže sa osvježenim dizajnerskim crtama, pa je ovaj model postao još atraktivniji. Na prvi pogled mogu se uočiti promjene na prednjem i zadnjem svjetlosnom sklopu koji je modernizovan u odnosu na prethodnu generaciju. Kao što je i očekivano, velike promjene se nalaze i u samoj unutrašnjosti automobila, pa je poput ostalih modela najnovije generacije i ovaj dobio MBUX multimedijalni sistem i digitalnu instrument tablu.

 

Nova B klasa donosi veći komfor putnicima, što omogućava veće međuosovinsko rastojanje koje sada iznosi 2.729 mm. Još jedna novost u novoj B klasi je napredni sistem asistencije u vožnji koji pružaju kooperativnu podršku vozaču, čime se obezbjeđuje jedan od najviših nivoa aktivne bezbjednosti u ovom segmentu, a izdvaja se Intelligent Drive, sa funkcijama koje posjeduje i najluksuzniji Mercedesov model – S klasa. Ono što je svakako zanimljivo, automobil je opremljen unaprijeđenim kamerama i radarskim sistemima pomoću kojih može "vidjeti" saobraćaj do 500 metara ispred sebe dok u isto vrijeme koristi mape i navigacione podatke za pomoćne funkcije u vožnji. Ovo omogućava po prvi put B klasi da u izvjesnim situacijama  vozi polu-autonomno.

 

Motori su takođe unaprijeđeni u odnosu na prethodnu generaciju, pa tako B klasa za 2019. godinu stiže sa novim motorima, usklađenim sa Euro 6d-TEMP ekološkim standardom. Novost među motorima je poprečno postavljena verzija dizel motora OM 654, zapremine dva litra u opcijama sa 150 ks (110 kW) i 190 ks (140 kW). Pored njega, tu je i 1.5 litarski dizel agregat, preuzet iz nove A klase sa 115 ks (85 kW) i 260 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Takođe, kupci će moći da biraju između dvije verzije četvorocilindričnog benzinskog motora zapremine 1.33 litara i snaga 136 ks (100 kW), odnosno 163 ks (120 kW).

 

Inovacije na ovom motoru obuhvataju funkciju isključivanja cilindara (u kombinaciji sa 7G-DCT mjenjačem), kao i filter čestica čađi. Novost u ovom automobilskom segmentu je osmostepeni 8G-DCT, koji se koristi u kombinaciji sa većim dizel motorom, a na raspolaganju će biti i 4MATIC pogon na sve točkove.

 

Datum objave: 03/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook