Naslovna > Automobili > Mazda > 2 > Nova ,,dvojka“ po uzoru na Yaris

Mazda 2

Nova ,,dvojka“ po uzoru na Yaris

Prve veće promjene unutar Mazde očekuju se tek početkom 2022. godine, kada bi mogla da se pojavi nova Mazda2, a oslanjaće se na novog Yarisa...

Mazda je trenutno u ne tako turbulentnom periodu i nema većih planova u skorijoj budućnosti kada su u pitanju lansiranja novih automobila. Tek početkom 2022. godine očekuje se nova generacija Mazde2, bar za evropsko tržište, ali ne treba očekivati potpuno novo vozilo. Prema novom izvještaju Autocara, japanski proizvođač će blago modifikovati novog Yarisa te predstaviti ga kao novu Mazdu2. Dvije kompanije imaju dugogodišnje tehničko partnerstvo, koje uključuje i rad na budućim električnim vozilima. Aktuelna generacija Mazde2 na tržištu je od 2014. godine, a najveći problem se ogleda u nedostatku elektrifikovanih izvedbi, što bi se sa novim modelom promijenilo.

 

 


Sa eventualnom saradnjom sa Toyotom, nova Mazda2 bi preuzela hibridnu mehaniku iz Yarisa. Riječ je o 1,6-litarskom benzinskom agregatu i elektromotoru, kombinaciji koja ukupno razvija 91 KS. U zvaničnj izjavi za Autocar, Mazda navodi da je ovo idealna saradnja koja odgovara potrebama i zahtjevima tržišta, a zasnovana je na partnerskoj politici Toyote i Mazde za efikasno korišćenje poslovnih resursa obe kompanije. Iako su male šanse za to, zanimljivo će biti ispratiti da li će Mazda pripremiti svoju sportsku verziju Yarisa GR, ili možda crossover nalik Yarisu Cross. Ukoliko dođe do zvanične potvrde ove saradnje, oba modela će se najvjerovatnije proizvoditi u istoj fabrici na sjeveru Francuske.

Datum objave: 30/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook