Naslovna > Automobili > Fiat > Abarth > Nova gama performantnih legendi

Abarth

Nova gama performantnih legendi

Na scenu stupa nova, legendarna Abarth gama: dva modela, dvije verzije pogona i četiri paketa za nadogradnju, a ono što je najvažnije za istinske ljubitelje brenda, ostaje odana svom DNK…

Pretvaranje običnog u izuzetno nudeći najbolje proizvode u segmentu kompaktnih sportskih automobila je misija brenda Abarth koji je oduvijek bio sinonim za italijanske performanse i stil. Danas, samo nekoliko nedjelja prije svoje 73. godišnjice, škorpion ponovo ubada uvođenjem svoje nove serije 595, koja odaje počast inventivnosti svog osnivača Karla Abarta (1908 - 1979). Kao stalni dio Abarthovog DNK, koncept nadogradnje je navodio rad dizajnera, inženjera i tehničara na redizajniranju serije bezvremenskih ikona za 2022. godinu. 

 

 


Sada dostupni u dva modela i nivoa snage, Abarth 595 sa 165 KS i Abarth 695 sa 180 KS imaju posebne karakteristike koje bude emocije kod kupaca koji su više zainteresovani za still, ali i kod onih kojima su performanse obavezne. Obe verzije nude uzbudljive performanse, bučan izduvni sistem, zanimljiv i razigran, a opet smeo stil i, naravno, radost vožnje. Polazeći od ovih „osnova“, kupci mogu da naprave automobil koji najbolje odgovara njihovim ukusima i potrebama uz pomoć četiri paketa napravljena držeći se najautentičnijih tradicija brenda Abarth. Na um odmah padaju škorpionovi legendarni kompleti za prilagođavanje, koji su šezdesetih godina pretvarali standardna vozila u nenadmašne trkačke automobile.

 


Abarth 595 može biti opremljen sa „595 Turismo” paketom koji se više fokusira na stil, i paketom „F595”, koji naglašava performanse. Slično tome, već ekskluzivni Abarth 695 može se dodatno prilagoditi prefinjenim „695 Turismo“ paketom ili „695 Competizione“ paketom. Konačno, kreirano je 7 paketa za kupce koji žude za još sveobuhvatnijim vozilom. Oni kombinuju najpopularnije opcije, uz značajne finansijske uštede i dostupni su za oba modela (osim Racing Stile paketa, koji je ekskluzivan za Abarth 695). Jedna od najznačajnijih karakteristika ovog posljednjeg paketa je svakako „ad Assetto Variabile“ spojler – sa 12 podesivih pozicija, 0 sa nagibom od 0° do 60° – što omogućava povećanje aerodinamičkog opterećenja, rezultirajući poboljšanom stabilnošću pri krivinama i većim odzivom u mješovitim dionicama. U položaju maksimalnog nagiba (60°), spojler povećava aerodinamičko opterećenje do 42 kilograma pri brzini od 200 km/h. Ova sportska karakteristika vraća nas u svijet trka i legendarnu istoriju Škorpiona u njoj.

Datum objave: 10/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook