Naslovna > Automobili > Volkswagen > Amarok > Nova generacija drumskog i off-road specijaliste

Volkswagen Amarok

Nova generacija drumskog i off-road specijaliste

Od prvog predstavljanja do danas prodato je preko 830.000 Amaroka u Evropi, Južnoj Americi, Južnoj Africi i Okeaniji. Prepoznatljive karakteristike dosadašnjih generacija Amaroka su vrhunski pogonski sklopovi, velike korisne nosivosti, funkcionalnosti i autentični dizajn za sve terene...

Volkswagen Privredna Vozila (VWN) će ove godine predstaviti potpuno novu generaciju svog pick-up modela Amarok, sposobnog za još zahtjevnije zadatke u drumskim i u off-road situacijama. Dizajniran u Njemačkoj i Australiji, proizveden u Južnoj Africi, novi Amarok će još jednom zauzeti svoje mjesto na vrhu pick-up segmenta zahvaljujući izvrsnim specifikacijama, dugom listom sistema za asistenciju vozaču i većim izborom pogonskih sklopova od svog prethodnika. Prvih nekoliko maskiranih Amaroka je već posjetilo Evropu.

 

 

 


Inovativni, premium dizajn svestranog novajlije je tipičan za Amarok ali je u isto vrijeme i potpuno redefinisan sa harizmatičnim eksterijerom i visoko kvalitetnim enterijerom. Uprkos tome što slike prikazuju maskirane modele, već sada je vidljivo da su dimenzije promijenjene. Sa dužinom od 5,350 mm novi model je 100 mm duži od svog prethodnika. Međuosovinsko rastojanje od 3,270 mm je za 175 mm veće što za rezultat daje više prostora u duploj kabini. Korisna nosivost je povećana na 1,2 tone, dok je maksimalna nosivost od 3,5 tone sada moguća u većem broju varijanti pogonskih sklopova. S obzirom na to da je međuosovinsko rastojanje naraslo više od ukupne dužine vozila, prednji i zadnji kraj su kraći što je veoma bitno za off-road vožnju. Pored svega, značajno je povećana sposobnost novog Amaroka za vožnju kroz vodu.

 


U zavisnosti od tržišta, na raspolaganju će biti jedan benzinski i četiri dizelska motora, sa 4 ili 6 cilindara i zapreminama od 2 ili 3 litra, kao i izbor između pogona na zadnjim točkovima ili povremenim i stalnim pogonom na sve točkove. Kupci će imati i značajan broj unaprijed konfigurisanih načina vožnje za sve situacije. Sigurnost je unaprijeđena zahvaljujući radu preko 30 sistema za asistenciju, od kojih je 20 potpuno novih sistema za Amarok.
Novi Amarok će se na svjetskom tržištu predstaviti krajem 2022. a u BiH ga možemo očekivati u 2023. godini.

Datum objave: 13/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook