Naslovna > Automobili > Toyota > Land Cruiser > Nova generacija japanskog simbola snage i pouzdanosti

Toyota Land Cruiser

Nova generacija japanskog simbola snage i pouzdanosti

Toyota Land Cruiser i dalje ostaje simbol snage i pouzdanosti već više od 70 godina kao vozilo na koje se može računati da će sigurno prevesti putnike do njihove destinacije i pouzdano ih vratiti kući, čak i u najizazovnijim uslovima...

Toyota je zvanično predstavila potpuno novu verziju Land Cruisera, koja se fokusira na svoje tradicionalne prednosti - visok kvalitet, izdržljivost i pouzdanost, kako bi se suočila s najtežim uslovima. Novi model spaja legendarnu DNK Land Cruisera s najnovijim tehnologijama kako bi pružio izuzetne performanse kako na putu tako i van njega. Zbog svoje neprolazne reputacije širom svijeta, Land Cruiser je postao jedan od najprodavanijih modela kompanije Toyota, sa više od 11,3 miliona prodatih primjeraka do danas, prisutan u preko 170 zemalja i regiona. Kada ga posmatramo sa strane, spoljašnji dizajn prikazuje klasičnu siluetu Land Cruisera istaknutu snažnim horizontalnim linijama.

 

 

 


Ukupna dužina ovog modela iznosi 4.920 mm, širina je 1.980 mm, visina je 1.870 mm, a razdaljina između prednjeg i zadnjeg točka (međuosovinski razmak) iznosi 2.850 mm. Unutrašnjost vozila nudi opciju sa pet ili sedam sjedišta i karakteriše je dizajn koji autentično dočarava snagu i funkcionalnost terenskog vozila. Novi okvir vozila je sada 50 posto čvršći, dok je kombinacija karoserije i okvirne krutosti povećana za 30 posto. Ova značajna poboljšanja doprinose boljem odzivu, upravljivosti i udobnosti tokom vožnje. Ovaj model Land Cruisera takođe uvodi prvi put primjenu sistema električnog servo upravljanja (EPS), koji smanjuje povratne vibracije tokom vožnje preko neravnih terena. To omogućava glatko i direktno upravljanje, olakšavajući vožnju pri svim brzinama.

 


Najnoviji model Land Cruisera će biti dostupan sa tri različite opcije pogona, uključujući jedan dizelski i dva benzinska motora. Za kupce na našem tržištu posebno će biti privlačna 2,8-litarska turbodizelska jedinica koja je optimizovana za izvanredan balans između efikasnosti potrošnje goriva i performansi. Ovaj motor razvija impresivnih 204 KS/150 kW i uparen je sa novim osmostepenim automatskim mjenjačem Direct Shift, što mu omogućava vuču tereta do čak 3.500 kg.

 


Toyota planira da otvori narudžbe za novi Land Cruiser First Edition za evropske kupce u toku oktobra, a prva isporuka ovih vozila očekuje se u prvoj polovini 2024. godine.

Datum objave: 02/08/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook