Naslovna > Automobili > Škoda > Fabia > Nova generacija od iduće godine

Škoda Fabia

Nova generacija od iduće godine

Škoda će lansirati na tržište svoj popularni hatchback Fabiu sa kojom će se pridružiti porodici noviteta iz Volkswagen Grupe...

Planovi za lansiranje na tržište četvrte generacije Škode Fabije 2022. godine su revidirani kako bi se smanjila složenost istovremene produkcije starijih i novih platformi za vozila. U sklopu tog plana, nova Fabija bi trebala biti predstavljena publici polovinom naredne godine, a prvi primjerci u evropske salone bi trebali stići pred kraj 2021. godine. Trenutna platforma koju koristi ovaj model je redizajnirana verzija iz 2008. godine što je čini već prilično zastarjelom, a umjesto nje bi se trebala koristiti moderna MQB A0 koju već koriste Audi A1 Sportback, Seat Ibiza i VW Polo.

 

 

Ova nova platforma će osigurati da ovaj češki supermini ne bude više „sirotan u porodici“ i da se uzdigne za klasu više. Što se tiče stajlinga, nova Fabia bi trebala prilično odskočiti od prethodnika, a inspiracija se crpi iz Kamiq crossovera sa elementima dizajna iz Scale i Octavije. Unutrašnjost bi po svemu sudeći trebala pretrpiti najveće izmjene, ako se uzme u obzir da Škoda dizajnom i tehnologijom kontrolne table ide u korak sa standardom Volkswagen Grupe. Prema izjavi proizvođača, Fabia u početku neće nuditi nijedan vid elektrifikovanog pogona, čak ni u blagoj hibridnoj varijanti. Ovakva odluka je donesena iz razloga da se sačuva pristupačna cijena ovog modela.

 

U novoj Fabiji se neće naći dizelski agregati, a pogonsku paletu bi trebali sačinjavati trocilindarski TSI turbo benzinci sa više opcija izlazne snage. U ponudi bi se vjerovatno mogli naći i snažniji benzinski četvorocilindraši, kao i najjeftinije varijante atmosferskih trocilindraša.

 

Za više detalja ipak treba sačekati zvaničnu izjavu za medije i prezentaciju najavljenu polovinom naredne godine..

Datum objave: 27/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook