Naslovna > Automobili > Dacia > Sandero > Nova generacija pod velom tajne

Dacia Sandero

Nova generacija pod velom tajne

Nova Dacia Sandero uskoro stiže na tržište, a objavljene zasjenjene teaser fotografije pružaju po prvi put pogled na stilsku figuru...

Dacijine teaser fotografije pružaju mali uvid u stajling nove generacije Sandera, osim što bi trebao „srušiti“ aktuelni trend pretvaranja hatchbackova u crossover modele kao što je Kia uradila Xceedom i Ford sa novom Pumom. Međutim, kao i aktuelni model, očekuje se da će i naredna generacija Sandera biti dostupna u varijati Stepway, inspirisanoj SUV modelima, koja će imati detalje kao što su krovni nosači, crne plastične obloge karoserije i povišeni klirens. Sudeći po objavljenim fotografijama, prikazani model sadrži ove off-road dodatke.

 

 

 

Ranije „uhvaćeni“ razvojni prototipovi nude bolji uvid u dizajn novog Sandera. Prema njima ukupan oblik vozila će ostati isti, ali se očekuje da „poraste“ u dužinu u odnosu na prethodnika. Prototipski modeli su vidno „rastegnuti“ u poređenju sa proporcijama trenutnog modela, što sugeriše da bi nova, malo veća platforma mogla podržavati karoseriju.

 

Od svog prvog predstavljanja 2002. godine, Sandero se bazira na istoj platformi kao i Renault Clio treće generacije, a ona već pokazuje godine i „znakove umora“. Kako bi se udovoljilo sve zahtjevnijim propisima o sigurnosti i emisiji izduvnih gasova, Dacia bi mogla biti prinuđena postaviti Sandero na istu CMF-B platformu koju već koriste novi Clio i Nissan Juke, što bi se moglo odraziti na porast cijene ovog budžetskog automobila. Kako bi se srezali troškovi, Dacia vjerovatno neće ugrađivati u Sandero skupi „blagi“ hibridni ili plug-in hibridni pogon, nego će se držati provjerene palete malolitražnih benzinskih i dizel agregata. U tom slučaju Dacia bi mogla ponuditi svoj jednolitarski trocilindarski benzinski atmosferac od 72 KS kao startnu varijantu, ostavljajući svoj 1,3-litarski benzinski turbo četvorocilindraš od 130 KS u vrhu ponude.

 

 

Nadograđena platforma takođe znači da bi novi Sandero mogao biti obogaćen novim tehnološkim rješenjima, ali digitalni instrument pokazivač i infotainment sistem iz Clia se sigurno u njoj neće naći, pošto bi bili preskupi i neisplativi za Sanderovu cjenovnu klasu.

Datum objave: 04/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook