Naslovna > Automobili > Nissan > X-Trail > Nova generacija popularnog SUV-ja

Nissan Rogue/X-Trail

Nova generacija popularnog SUV-ja

Nissan Rogue/X-Trail je najpopularniji proizvod ovog brenda na tržištu SAD, gdje bilježi 30% od ukupne prodaje u 2019. godini. Redizajn donosi brojna poboljšanja i unapređenja kako na karoseriji, tako i unutrašnjosti...

Nissan North America je otkrio prve službene fotografije i detalje nove generacije novog SUV modela Rogue, koji se na evropskom tržištu uz određene izmjene prodaje pod nazivom X-Trail. Prednji dio vozila dobija novu rešetku hladnjaka trapezoidnog oblika sa aktivnim zatvaračem radi bolje aerodinamičke efikasnosti i nova LED svjetla. Bočni dijelovi ovog SUV-ja postaju masivniji, a oblik zadnjih svjetlosnih grupa i vrata prtljažnika imaju jasnu vezu sa prethodnom generacijom, mada su sada „svježijeg“ oblika. Kao što je bio slučaj sa prethodnim generacijama automobila, mogle bi se desiti neke manje promjene na dizajnu karoserije prije nego što Rogue dođe na evropsko tržište promijeni ime u X-Trail.

 

 

 

 

Po ugledu na novi Nissan Juke, novi X-Trail će ekran 9-inčnog infotaiment sistema osjetljivog na dodir postaviti na vrh kontrolne table. Ovaj infotaiment sistem dopunjava 12,3-inčna digitalna instrument tabla sa brojnim grafičkim očitavanjima podataka o vozilu u toku vožnje. U ponudi će se takođe naći i 10,8-inčni head-up displej. Američka verzija će biti opremljena bežičnim Apple CarPlay sistemom u standardnom paketu opreme uporedo sa kožnim sjedištima, dok bi za evropsko tržište mogla važiti drugačija pravila. Nissan je predstavio novi Rogue kao model sa pet sjedišta, dok su dosadašnji modeli X-Traila predstavljani kao sedmosjedi.

 

 

 

 

U kabini se nalazi manji automatski mehanizam za odabir stepena prenosa koji elektronski upravlja CVT mjenjačem, koji je između ostalog i jedini tip transmisije za američko tržište. Za evropsko tržište će najvjerovatnije biti dostupni manuelni i sedmostepeni automatski mjenjač sa dvostrukim sistemom kvačila. I pogonska linija bi trebala izgledati drugačije, jer će na američkom tržištu biti dostupan samo 2,5-litarski četvorocilindarski benzinac koji isporučuje 181 KS. Na evropskom tržištu bi se mogli naći manji benzinski agregati, a budućnost dizelskog pogona u X-Trailu mora biti dovedena u pitanje, naročito ako Nissan iskoristi tehnologiju partnerske kompanije Mitsubishi za konstruisanje plug-in hibridnog sklopa.

 

 

 

 

Na tržištu SAD Nissan Rogue dobija Nissan Safety Shield 360 sigurnosni paket kao standardni dio opreme.  Tu će se naći i najnoviji Nissan ProPILOT polu-autonomni sistem vožnje nadograđen sa najnovijom tehnologijom kamera i radara kako bi koristio podatke sa satelitske navigacije za usporavanje vozila u krivinama i na raskrsnicama. Nissan je najavio kako će proizvodnja narednog modela X-Trail biti preseljena iz Sunderlanda u glavni proizvodni pogon kompanije u japanskom gradu Kyushu. Razlozi navedeni za ovakav potez su optimizacija proizvodnje, Brexit i izmjena propisa o izduvnim gasovima kao motivatori za preokret.

 

Datum objave: 17/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook