Naslovna > Automobili > Hyundai > i20 > Nova korejska kompaktna jurilica

Hyundai i20 N

Nova korejska kompaktna jurilica

Hyundaijev N odjel je otkrio svoj novi i20 N, koji će na tržištu predstavljati rivala Fordu Fiesti ST...

Novi i20 N sadrži agresivniji karoserijski paket sa dubljim prednjim branikom i povećanim usisnicima za vazduh, jedinstvene bočne spojlere koji se spajaju sa preoblikovanim zadnjim branikom i novim difuzorom. Tu je krovni spojler čiji je dizajn inspirisan WRC trkačkim vozilima. Na donjim rubovima karoserije se ističu detalji crvene boje, a kupcima je na raspolaganju šest jedinstvenih karoserijskih nijansi. U standardnu opremu spadaju LED prednje i zadnje svjetlosne grupe, 18-inčni aluminijumski naplaci i kočiona kliješta u crvenoj boji.

 

 

 

Ispod poklopca motora se nalazi novi 1,6-litarski benzinski turbo četvorocilindraš od 204 KS uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.  Prema izjavi Hyundaija, za razliku od većeg i30 N, ovaj model neće imati u ponudi automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom. Sa svojom masom od 1.190 kg, i20 N sprint od nule do 100 km/h dostiže za 6,8 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 230 km/h.

 

Novi Hyundai i20 N ima pet režima vožnje: Normal, Eco, Sport, N i N Custom koji prilagođavaju odziv gasa, zvuk izduvnog sistema, upravljanje i programe stabilnosti u zavisnosti od načina rada. Međutim, vlasnici mogu prilagoditi svaki pojedinačni režim prema sopstvenom ukusu uz pomoć N Custom opcije.

 

 

 

Unapređenja šasije u odnosu na standardni i20 uključuju nove opruge i amortizere, unaprijeđeni kočioni sistem i elektronski servo upravljač. Nova prednja i zadnja osovina sa torzionim gredama daju veću čvrstinu vozilu i poboljšavaju kvalitet vožnje prema riječima proizvođača.

 

Unutrašnjost kabine je uglavnom identična u odnosu na standardni i20, ali tu je par sportskih sjedišta, aluminijumske papučice komandi i sportski upravljač. Centralni displej od 10,20 inča osjetljiv na dodir omogućava pristup svim funkcijama automobila i adaptivnim načinima vožnje, zajedno sa podrškom za Apple CarPlay i Android Auto aplikacije.

 

 

Cijena ovog performansnog superminija za sad još uvijek nije poznata, a prema nepotvrđenim informacijama ona bi se mogla kretati oko 24.250 eura po jednici...

Datum objave: 26/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook