Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Nova mađarska elektrana će se u potpunosti napajati obnovljivom energijom

BMW

Nova mađarska elektrana će se u potpunosti napajati obnovljivom energijom

Do sada je BMW-u bio potreban gas u svojim fabrikama automobila uglavnom za pogon kombinovanih toplotnih i elektrana i peći u lakirnici. Prošle godine, grupa je potrošila 3,5 miliona megavat sati prirodnog gasa širom svijeta...

Njemački proizvođač automobila BMW najavio je planove da svoju novu fabriku u Debrecinu, u Mađarskoj, pokreće isključivo na „zelenu“ struju. „Fabrika u Mađarskoj treba da u potpunosti odbaci fosilna goriva“, rekao je izvršni direktor Oliver Zipse na godišnjoj generalnoj skupštini BMW-a u Minhenu u srijedu, dodajući da će tim korakom postati prva fabrika automobila na svijetu koja će raditi bez upotrebe fosilnih goriva.

 

 

 


Izgradnja fabrike u Mađarskoj trebalo bi da počne 1. juna. Prvi predserijski automobili potpuno električne nove klase sići će sa proizvodne trake 26 mjeseci kasnije, saopštila je kompanija. Većina električne energije potrebne za proizvodnju proizvodiće se direktno na licu mjesta, dok će ostatak dolaziti iz "100% obnovljivih izvora energije", rekao je Zipse. Odluka da se ne koristi gas u fabrici u Debrecinu proizilazi iz cilja proizvođača automobila da smanji emisiju CO2 u proizvodnji i nezavisna je od situacije sa snabdijevanjem, rekao je portparol kompanije.

Datum objave: 12/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook