Naslovna > Auto moto sport > Nova pobjeda Millera, Quartararo treći nakon operacije

Moto GP

Nova pobjeda Millera, Quartararo treći nakon operacije

Jack Miller iz Ducatija trijumfovao je na petoj trci Moto GP šampionata, što je njegova druga pobjeda za redom, dok je Francuz Quartararo jednu sedmicu nakon operacije ruke uspio završiti trku na trećem mjestu...

Dvije sedmice nakon njegove druge pobjede u Španiji, došla je i treća pobjeda u karijeri Jacka Millera, i to na francuskom Le Mansu. Miller je tako postao prvi Australijanac poslije Caseya Stonera kome je pošlo za rukom da ostvari dva vezana trijumfa. Domaći vozači su takođe imali zapažen učinak, ali ipak nisu iskoristili šansu da postanu prvi domaći vozači koji su trijumfovali u Le Mansu u najjačij klasi. Johann Zarco iz Pramac Racing Ducatija je trku završio na drugoj poziciji, dok je Fabio Quartararo nakon operacije ruke prošle sedmice uspio stići do treće strpenice podijuma. Trku u Francuskoj je obilježilo mnogo uzbuđenja, a za to se između ostalog pobrinula i kratka kiša koja je napravila prvu pometnju na stazi. Borba za prvu poziciju je bila naročito interesantna jer je u njoj učestvovao veliki broj vozača. Za trijumf su se na početku borili Miller, Quartararo, Vinales i rins, a tu se našao i osmostruki svjetski prvak Marquez.

 

 


Nakon početka kiše su vozači otišli u boks po zamjenu motora, a kao najuspješniji je izašao upravo Marquez koji se našao na prvoj poziciji ispred Kvartarara i Rinsa. Rins nije uspio da isprati tempo rivala i ubrzo je završio van staze, na istom mjestu kao i prošle godine. Marquezova borba za prvu pobjedu nakon povratka u Moto GP je završena u devetom krugu nakon izletanja sa staze. Španac je nakon toga uspio da se vrati, ali je nakon drugog izletanja odustao od povratka u trku. Borbu za prvo mjesto su nastavili Quartararo i Miller. Australijanac je dobio kaznu zbog prebrzog odlaska u boks koju je morao da odsluži, ali je i pored toga bio najbrži na stazi i bez većih problema preuzeo prvu poziciju od Quartarara.  Francuz je i sam zaradio kaznu zbog ulaska u boks timskog kolege Vinalesa, nakon čega je ušao u borbu sa sunarodnikom Johannom Zarcom, koji je izašao kao uspješniji i trku završio na drugoj poziciji.

 


Na četvrtoj poziciji se našao Francesco Bagnaia, a peti je bio prošlogodišnji pobjednik Danilo Petrucci. Pratili su ga Alex Marquez i Takaaki Nakagami iz Honde, a u najboljih deset su se našli i Pol Espargaro, Iker Lecouna, te Maverick Vinales. Valentino Rossi je završio na 11. mjestu, ispred Luce Marinija, a bodove su osvojili još i Brad Binder, Enea Bastianini i Tito Rabat. Quartararo se nakon ove trke vratio na čelo poretka vozača sa 80 bodova, ispred Bagnaie sa jednim bodom manje i Zarca, koji se nalazi na trećoj poziciji sa 68 poena. Sljedeća trka se vozi 30. maja za Veliku nagradu Italije na stazi Mugello.

Datum objave: 17/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook