Naslovna > Automobili > Kia > XCeed > Nova poboljšanja za porodični crossover

Kia XCeed

Nova poboljšanja za porodični crossover

XCeed će zadržati svoj plug-in hibridni pogon, koji se sastoji od 1,6-litarskog četverocilindarskog benzinskog motora uparenog s baterijom od 8,9 kWh i električnog motora od ukupno 139 KS. Punjenje bi trebalo da traje dva sata i 15 minuta...

Kijin XCeed je među najprodavanijim modelima brenda, tako da ne čudi što je korejska kompanija odlučila ažurirati svoj najprodavaniji porodični crossover za 2022., dodajući više stila i tehnologije u unutrašnjosti, zadržavajući pritom opciju plug-in hibridnog pogona za ovog rivala Citroenu C4 i Mazdi CX-30. Dizajnerska podešavanja za novi XCeed model su suptilna i u velikoj mjeri prate ona koja su viđena na redizajniranom Ceed hatchbacku, koji je predstavljen prošle godine. Kao rezultat toga, XCeed ima nova LED prednja svjetla i revidiranu prednju rešetku, a naglasak je takođe stavljen na to da automobil izgleda sportskije. Tome pomažu srebrna zaštitna ploča na prednjem braniku, kao i opcija 18-inčnih točkova i novi nivo opreme GT-Line za ažurirani XCeed.

 

 

 


Nazad XCeed ima nove, tanje LED svjetlosne grupe, dok povećanje klirensa od 44 mm u odnosu na standardni Ceed hečbek sa petoro vrata daje crossoveru izgled koji je više inspirisan terenskim putem. Nova oprema GT-Line dobiva još nekoliko detalja za još sportskiji izgled, prema Kijinim riječima - "oštra" tigrova maska na prednjem dijelu, sportskiji usisnici vazduha, bočne obloge, difuzor u boji karoserije... Postoje i neke značajne promjene unutra. Iako XCeed nije dobio postavku dvostrukog ekrana, kao što su novi SUV-ovi Niro i Sportage, on ima 12,3-inčnu digitalnu tablu 'Supervision' s podesivim temama povezanim s načinima vožnje automobila. Pridružuje mu se 'plutajući' centralni ekran osjetljiv na dodir od 10,25 inča na modelima viših specifikacija, dok automobili nižih specifikacija imaju displej od osam inča. Uključeno je bežično povezivanje Apple CarPlay i Android Auto, zajedno s novom funkcijom "Sports" koja donosi rezultate uživo i istaknute događaje u aplikaciju na centralnom ekranu osjetljivom na dodir. Dostupne su i usluge Kia Connect uživo uključujući saobraćajne podatke.

 


Kia tvrdi da je kabina novog XCeeda "u cjelosti završena sofisticiranim materijalima mekim na dodir, sa satenskim hromiranim ukrasima na instrument tabli koja predstavlja prefinjen, vrhunski ambijent." Kupci takođe mogu birati tkaninu, antilop, imitaciju kože ili pravu kožu za presvlake. GT-Line oprema sadrži neke sportskije elemente unutrašnjosti koji razlikuju njegovu kabinu, uključujući sportski volan „D-cut“, crnu oblogu glave ručice mjenjača od perforirane kože i sportskija sjedišta.

 


Dok će novi XCeed biti lansiran u Evropi sa potpuno elektrifikovanom linijom linijom pogonskih agregata, neka tržišta će dobiti i 1,5-litarski turbo benzinski motor sa četiri cilindra koji proizvodi 158 KS i 253 Nm obrtnog momenta za 0-100 km/h od 8,7 sekundi kada je uparen sa standardnim šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Datum objave: 18/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook