Naslovna > Automobili > Mazda > RX > Nova RX bez Wankel agregata

Mazda

Nova RX bez Wankel agregata

Prema nepotvrđenim informacijama Mazda radi na pripremi svog novog sportskog modela RX-9, ali bez bez zaštitnog znaka te serije...

 

Mazda već nekoliko godina „vodi rat“ sa pristalicama rotacionih agregata, još otkad je 2012. prestala proizvodnja čuvenog sportskog modela RX-8 zbog slabe prodaje na tržištu. Od tada među „tvrdokornim“ pristalicama Wankel rotacionih agregata kruže glasine kako će nova Mazdina serija RX-8 povratiti staru slavu istih. Po svemu sudeći pristalice ove pogonske jedinice ćebiti razočarani jer prema nepotvrđenim informacijama koje su procurile u javnost od povratka Wankel agregata nema ništa. Iako ove informacije nepotvrđene i dolaze iz anonimnih izvora, smatre se da bi mogle biti vjerodostojne. Umjesto kompaktnog rotacionog pogonskog agregata ispod poklopca motora nove RX-9 bi se mogao naći redni šestocilindraš sa turbopunjačem. Prema istim izvorima pogonska jedinica bi mogla biti varijanta iz Mazdine Skyactiv porodice, što je prilično legitiman projekat trenutno u fazi izrade.

 

 

Ova odluka ne predstavlja olakšavajuću okolnost za Mazdu, jer je za zagrižene fanove Serija RX bez rotacionog pogona predstavlja svojevrsno „svetogrđe“. Mada treba biti realan jer današnje vreme je veoma teško prodati rotacioni agregat, čak i kada pored prednosti u smislu veličine i težine, jer su ovi pogonski agregati komplikovaniji za održavanje i prilično „žedniji“ od klasičnih a to sa sobom povlači problem emisije izduvnih gasova. Na kraju postavlja se pitanje da li Mazda treba zbog svega navedenog da odustane od RX serije ili da kreira nešto sasvim novo?

Datum objave: 31/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook