Naslovna > Automobili > BMW > Serija 1 > Nova stilska i mehanička unaprjeđenja

BMW M135i xDrive

Nova stilska i mehanička unaprjeđenja

Konkurenti iz Volkswagena, Audija, i Mercedesa su predstavili ili uskoro treba da predstave svoje modele iz ovog segmetna, tako da bavarci odgovaraju sa nekoliko unaprijeđenih verzija vlastitog hečbeka...

Ipak mora se reći da ovdje nije riječ o redizajnu standardne performantne M verzije Serije 1, već je ažurirana verzija M135i xDrive. Takođe ovo nije klasični facelift srednjeg ciklusa, već blaže unaprijeđenje, sa skromnijim novinama, koje su najizraženije na segmentima vješanja i vizuelnog izgleda. Dakle najviše pažnje prilikom trenutnog unaprijeđenja se posvetilo vješanju automobila, tako su dodane nove rekalibrirane opruge i prigušivači, koji poboljšavaju ponašanje vozila prilikom vožnje. Inženjeri su takođe bolje podesili nosače upravljačke poluge na stražnjoj osovini.

 

 

 

 

 

Prednja osovina može se pohvaliti novim hidrauličnim nosačem koji se koristi za pričvršćivanje poluga prednjeg ovjesa, dok su vrijednosti nagiba povećane kako bi se bolje apsorbirale sile prilikom izraženijih krivina. Ostale bitne mehaničke postavke su nepromjenjene, što znači da ažurirani M135i xDrive zadržava svoj mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem ugrađen u osmostepeni automatski mjenjač, a isto se može reći i za 2,0-litarski benzinski motor sa turbopunjačem, snage 302 KS i 450 Newton-metara okretnog momenta, koja se šalje na sva četiri točka. Točkove čine takođe standardne 18-inčne, aluminijumske felne, a opcionalno je dostupna i glomaznija 19-inčna, verzija. Jedna zanimljivost koja je izazvala dosta polemike kod ovog unaprijeđenja, je pridodat vještački zvuk motora, koji se „pušta“ kroz zvučnike u kabini, što kod putnika stvara lažni doživljaj rada agregata. Iako iz kompanije tvrde da je ovaj zvuk pažljivo kanalisan, i usklađen stvarnom radu motora, mnogi ljubitelji brenda izraziti su u želji da se stavka ukloni. Na kraju bitno je znati da je paleta boja dodatno proširena, sa nekoliko novih fensi nijansi, kao što je „Sao Paulo“ žuta nijansa, ali druge poput „Frozen Pure Grey“ i „Frozen Orange“.

Datum objave: 20/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook