Naslovna > Automobili > Toyota > Supra > Nova Supra početkom iduće godine
FOTO GALERIJA (4)

Toyota Supra

Nova Supra početkom iduće godine

Nakon skoro 20 godina iščekivanja, naredna generacija model a Toyota Supra konačno stiže početkom 2019. godine

Ovaj model razvijan od strane kompanije Toyota u Japanu, njenom sportskom odjelu u Njemačkoj i kompanije BMW trebao bi da ugleda svjetlost dana u prvoj polovini 2019. godine, i sa ovim potezom se ponovo vraća u igru na tržištu sportskih automobila. Prvo vozilo razvijeno u saradnji sa njemačkim partnerom bi trebalo da bude pušteno istovremeno na tržište Japana i ostatka svijeta u prvoj polovini naredne godine. Dok je ovaj projekat u realizaciji, Toyota ulaže velike napore u razvoj sportskih automobila jer se se na tržištu povećala potražnja za istim. 

 

 

Očekuje se da će na tržištu Supra biti pod novom Gazoo Racing oznakom - GR, što ovaj model stavlja u liniju sa modelima BMW M i Mercedes AMG. Postoji mogućnost da se dobije uvid u detalje proizvodnje ovog modela do kraja ove godine, ali bi tu mogućnost takođe Toyota mogla odgoditi do samog predstavljanja konačne verzije modela Supra na Sajmu automobila u Tokiju na početku 2019. godine.   Koncept novog modela za trkačku stazu pod imenom GR Supra Racing Concept je predstavljena na proteklom Sajmu automobila u Ženevi, nagovještavajući kako bi novi model  Supre mogao da izgleda, ali više detalja o tome tek treba uslijedi u budućnosti. Ono što je poznato je to da će biti razvijana uporedo sa novim BMW-ovim modelom Z4 sa kojim dijeliti zajedničku platformu.

 


„Razvoj sportskih automobila je BMW-ova stručnost“ izjavio je predsjednik Toyote Akio Toyoda kada su BMW i Toyota započeli partnerstvo u razvoju baterijskih ćelija 2011. godine. „Veseli me pomisao da ću rođenje sportskog automobila koje će uzbuđivati ljubitelje sportskih automobila širom svijeta“ takođe je dodao Toyoda u svojoj izjavi. Toyota Supra je prvi put prikazana na japanskom tržištu 1986 godine, a proizvodnja ovog modela je obustavljena 2002 godine nakon što su propisi o emisiji izduvnih gasova pooštreni, a Toyota od tada nije pronašla njenog dostojnog nasljednika.  Toyota je prodala 300000 jedinica modela Supra širom svijeta u toku njene 16-togodišnje sportske karijere.

 

Datum objave: 20/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook