Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > A Klasa > Nova u svakom smislu
FOTO GALERIJA (54)

Predstavljena potpuno nova Mercedes - Benz A klasa

Nova u svakom smislu

U prestonici savremene kulture, slobodnog duha i dobre zabave imali smo ekskluzivnu priliku da kao jedini novinari iz Bosne i Hercegovine prisustvujemo svjetskoj premijeri potpuno nove A klase...

Po povratku iz Amsterdama svi su nas pitali „Šta ima novo?“, na šta bismo odgovorili: „Sve osim trokrake zvijezde na masci hladnjaka!“. Novi dizajnerski pristup, novi agregati, te novi sigurnosni i tehnološki elementi četvrtu generaciju A klase čine tehnološki najdotjeranijim i najnaprednijim hatch-backom. Posađena je na potpuno novu platformu MFA2, što joj je omogućilo rast u dužinu za 30 i u širinu za 15 mm u odnosu na prethodni model, čime se obezbijedilo više prostora za putnike u kabini, ali i vizuelno masivniji oblik spolja. Dizajnom se umnogome oslanja na obrise AMG GT Concepta predstavljenog prošle godine na sajmu automobila u Ženevi, pa nas zbog toga nije začudilo što smo u nekoliko navrata na premijeri mogli čuti komentare automobilske javnosti da je „nova A klasa minijaturni CLS sa odrezanim zadnjim krajem“. Na premijerno predstavljenim modelima odmah su uočljivi prednji svjetlosni sklopovi izrađeni u Multibeam LED tehnologiji, dok je za stop lampe rezervisan standardizovani LED prema kojima se, u odnosu na treću generaciju, preko zadnjeg vjetrobrana pod manjim uglom nastavlja ravnija linija krova.

 

 

Unutrašnjost je potpuno redefinisana i restilizovana. Po prvi put će se u jednom malom automobilu naći virtuelni kokpit kojeg kod Mercedesa čine dva ekrana veličine 10.25'' (dva 7'' ekrana predviđena kao osnova), smještena pod jednu staklenu površinu zbog čega izgledaju kao jedan widescreen ekran. Sa novom A klasom Mercedes je pogazio svoju politiku da u automobile ne ugrađuje ekrane osjetljive na dodir, pa je sada moguće prstima čačkati po centralnom ekranu. Naime, jedino se na taj način moglo komunicirati sa potpuno novim inteligentnim sistemom personalizacije automobila kroz koji, ukoliko želite upravljati sjedištima, dovoljno je samo da prstom dodirnete na njihovu poziciju na ekranu i već ste u pripadajućem menu. Tako je i za sve ostale podesive elemente. Multimedija je posvećena MBUX sistemu sa integrisanom vještačkom inteligencijom usko vezanom za tehnološku inovaciju LINGUATRONIC sistem glasovnih komandi, sa verzijom „Hey Mercedes...“ putem koje se može ravnopravno komunicirati sa vozačem, mogu se govorne poruke pretvarati u pisane i slati, čitati sms-ovi, prihvatati naredbe za navigaciju i sl.

 

 

Za sigurnost putnika prilikom saobraćanja zaduženi su razvijeni sistemi viđeni na modelima viših Mercedes-Benz klasa, u prvom redu luksuzne S i praktične E. Nova A klasa sama koči, sama ubrzava, raspolaže adaptivnim tempomatom koji, zahvaljujući pametnim kamerama, prepoznaje saobraćajne znakove i prilagođava brzinu njihovim naredbama, ali i uslovima na putu jer sistemom kamera i ultrasoničnih senzora može odrediti optimalnu brzinu kretanja u nadolazećem zavoju. Zbog toga je A klasa proglašena tehnički najdotjeranijim i najnaprednijim kompaktnim automobilom današnjice koji je praktično polu-autonoman. Obilje inovacija nekako je pogonsku gamu bacilo u drugi plan, ali ona nije ništa manje interesantna jer podrazumijeva čak tri nova agregata za modele sa tri različite oznake. A180d pogoniće 1.5 litarski dizelaš posuđen iz partnerske Renault-Nissan grupacije, ali prilagođen i fino podešen umijećem Mercedes-Benzovih inženjera, zbog čega proizvodi maksimalnu izlaznu snagu od 85 kW uz 260 Nm obrtnog momenta. Mercedesova odlika OM 608 agregata je i emision control sistem sa Ad blue tehnologijom montiranom odmah pored motorne jedinice. Od benzinaca će se u ponudi naći dva ageragata. A200 pogoniće novi 1.4-litarski četverocilindraš sa 120 kW snag,e u koji je instalirana tehnologija gašenja pojedinih cilindara zarad smanjenja potrošnje i emisije štetnih gasova.

 

 

Drugi novi benzinac je dvolitarski M 260 koji razvija 165 kW i 350 Nm, a za poboljšanje performansi ovog agregata posebno je namijenjen CLIMATRONIC sistem za usisnu granu i bregastu osovinu. Za svaki agregat predviđen je automatski mjenjač 7G-DCT sa dvostrukim kvačilom, dok će jedino manji benzinac imati kao opciju šest-stepeni manuelni mjenjač. Mercedes-Benzov najnapredniji mali automobil biće moguće naručiti i sa 4MATIC pogonom na svim točkovima u kombinaciji sa aktivnim ovjesom, čime se potvrđuju izjave čelnika da je A klasa prvi mali automobil koji će moći odgovoriti na sve želje zahtjevnog tržišta. Britta Seeger, šefica prodaje Mercedesa: „Četvrtom generacijom A-klase redefinišemo moderni luksuz u kompaktnoj klasi. Kako bismo to učinili, odabrali smo kombinaciju beskompromisnog dinamičnog dizajna i intuitivnog operativnog koncepta“.


Platforma za budućnost
Prvi automobil koji je posađen na potpuno novu MFA2 platformu je četvrta generacija Mercedes.Benz A klase. Takvim potezom inženjeri su praktično najavili da će se ova platforma koristiti za sve nadolazeće kompaktne modele Mercedes-Benza (CLA, B klasu, GLA i najavljeni GLB), s tim da je naglasak stavljen na činjenicu da je MFA2 platforma posebno dizajnirana i da bi služila kao osnova električnim i hibridnim modelima koje Mercedes-Benz ima planirane za skoriju budućnost.


Dvadeset godina svjetskog uspjeha modela
Prošle godine Mercedes-Benz je obilježio pune dvije decenije postojanja kompaktne A klase u kojima je sa pogonskih traka izašlo više od tri miliona A klasa, od ukupno 5 miliona 555 hiljada i 555 Mercedesovih modela kompaktne klase. Interesantna je i činjenica da je u Evropi oko 40% vlasnika A klase pripadnica ljepšeg pola, dok je u Kini taj omjer ravnopravan, 50:50. Kad smo već kod najmnogoljudnije zemlje možemo i spomenuti da je 40% vlasnika A klase u Kini odlučilo da im baš ovaj model bude prvi automobil. Koliki uspjeh Mercedes-Benz upisuje sa kompaktnim automobilima najbolje objašnjava činjenica da se prodaje u više od 170 tržišta širom svijeta.


Tekst: Edin Alić

Datum objave: 15/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook