Naslovna > Automobili > Toyota > Aygo > Nova vizija za A segment

Toyota Aygo X Prologue

Nova vizija za A segment

Aygo je uvijek prepoznatljiv po svom odvažnom, istaknutom dizajnu u A segmentu, a Toyotino dizajnersko središte European Design, je sada odlučilo pružiti još više odvažnosti i začina kupcima malih automobila...

Smješten u blizini Nice, na francuskoj Azurnoj obali, ED² je Toyotin europski dizajnerski studio. Veći dio 21. vijeka, Toyota je predvodnik u segmentu A u Evropi. Posvećena budućnosti ovog segmenta, Toyota je zadužila ED² da pretvori u stvarnost njezinu evropsku viziju tog segmenta. Zadatak je bio gledati na to na novi način. Definisati i zamišljati šta bi segment A mogao biti za evropske stranke, ispunjavajući njihove potrebe i želje. Pri tome, trebalo je dokazati da automobili koji se tradicionalno nazivaju „početnim modelima“, svejedno mogu biti predvodnici po istaknutom dizajnu.

 

 


Od predstavljanja 2005., Aygo, Toyotin najpristupačniji automobil, zavodi mladalačke, progresivne kupce svojom zaigranošću i veseljem. „Veselje i zaigranost su uvijek bili srž Aygoa. Sada smo u njegov DNK dodali prstohvat ljutog začina“ (Lance Scott, Direktor dizajna ED²). Obraćajući se publici osjetljivoj na dizajn, Aygov živahni karakter i dinamika vožnje su privukli brojne nove evropske kupce Toyoti. Ali, jedinstveni DNK i istaknuti položaj Aygoa se uvijek oslanjaju na to da budu ispred svoje konkurencije. Više nego ikada, nove Toyotine stranke zahtijevaju darovitost, posebnost i priliku za isticanje ličnog stava. Oslanjajući se na položaj legende dizajna u segmentu A, ED² je nakanio oblikovati automobil upravo za njih.


Gledan sprijeda, straga ili s boka, nestašnost Aygo X Prologuea se ističe. Hrabra dvobojna izvedba daje jedinstveni grafički profil koji privlači pažnju na cesti, naglašavajući spremnost automobila da uskoči u akciju. Nova, klinasta linija krova isto tako povećava osjećaj dinamičnosti, a time i agresivniji sportski imidž. Sprijeda, high-tech svjetla, pri tome, grle gornji poklopac motora, stvarajući oblik nalik krilu. Bliže zemlji, velika maska hladnjaka, svjetla za maglu i zaštitna ploča, oblikom utemeljeni na šestougaonom obliku, pokazuju da je ovaj automobil spreman za pokret.


Praktičan i spreman za slobodarske duhove sutrašnjice, Aygo X prologue nudi funkcionalnosti koje će dodatno obogatiti njihovu slobodu. Na stražnjoj donjoj zaštitnoj ploči se nalazi hvatište za nosač bicikla, pa je tako bijeg od svakodnevnice uvijek moguće pretvoriti u pustolovinu. S druge strane, u vanjski retrovizor je smještena kamera, savršena za snimanje i dijeljenje istraživačkih trenutaka. Konačno, integrirani krovni nosači naglašavaju profil vozila, te stvaraju vizualnu poveznicu sa šestougaonim stražnjim svjetlima, koje su blagi podsjetnik na Aygo DNA.


U životu, boje su ključne za naše osjećaje. Ovo vrijedi i za Aygo X prologue. U oživljavanju koncepta „začina“, neki sastojci su se prirodno pojavili. Prva četiri na popisu su bili čili, đumbir, wasabi i crni papar. Najljući od njih je „čili“. Osim toga, dvobojna izvedba je bila dodatni poziv za podizanje ravnoteže boja na novi nivo. U Aygo X prologueu, boja je postala još malo važnija umješavanjem male količine plavih metalnih čestica u mješavinu boja. Zadivljujući učinak koji ishod stvara zaista opravdava ime „Sparkling Chilli Red“.
Aygo X Prologue je odvažna ilustracija toga kako i mali automobil može imati hrabar nastup. Ovim prologom, Toyota nanovo osmišljava kako začiniti segment A.

Datum objave: 17/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook