Naslovna > Automobili > Nissan > Murano > Nova vrsta za duboke džepove
FOTO GALERIJA (6)

Novitet – Nissan Murano CrossCabrio

Nova vrsta za duboke džepove

Predstavljanjem kabriolet verzije Murana Nissan je pokazao spremnost da se uhvati u koštac sa svim izazovima koje sa sobom donosi potpuno nova klasa automobila. Nakon početnog iznenađenja prve reakcije javnosti su veoma različite...

Kada je Toyota sredinom devedesetih godina prošlog vijeka predstavila prvi RAV 4, niko nije ni slutio da će taj model biti začetnik nove planetarno popularne automobilske klase.
Na isti način moglo bi se gledati i na Nissanov prvi crossover kabriolet, razvijen na osnovi veoma popularnog modela Murano. Samim predstavljanjem na Sajmu automobila u Los Angelesu Japanci su jasno poručili da će bogato američko tržište biti primarno za Murano CC, ali ne treba sumnjati da će se ovaj model vremenom naći i u Evropi. Za sada je Murano bez krova privukao veliku pažnju javnosti, dok u Nissanu s velikim nestrpljenjem očekuju početak zvanične prodaje i prve narudžbe, nakon čega će se znati koliko je isplativ čitav projekat.

 

 

 


Murano CC razvijen je na osnovi klasičnog modela, od kojeg se osim po platnenom krovu razlikuje i po dvovratnoj koncepciji. Gubitak krova nadoknađen je ugradnjom dodatnih ojačanja oko motornog prostora, na samoj platformi i u bokovima automobila. Najveće promjene u dizajnerskom pogledu napravljene su na zadnjem kraju, koji je dobio svjetla u stilu sportskog Nissana 370Z. Unutrašnjost nudi punopravna četiri sjedišta, od kojih su prednja posebno raskošna.

 

 

 

Instrumenti i vozačko okruženje su ostali isti, dok bogata serijska oprema, kožne obloge sjedišta i ostatka enterijera podižu osjećaj luksuz na još viši nivo. Poput modela sa tvrdim krovom i Murano CC će imati Nissanov All Mode pogon na sve točkove, što bi njegovim vlasnicima trebalo omogućiti vrhunski užitak u vožnji bez krova i izvan urbanih sredina, što je do sada bi osjećaj koji se mogao doživjeti samo u vožnji klasičnih terenaca sa mekim krovom. Za pogon je zadužen dobro poznati 3.5-litarski benzinac sa 256 KS, koji će se kombinovati sa bezstepenim automatskim CVT mjenjačem. Proizvodnja prvog crossover kabrioleta zakazana je za početak 2011. godine, nakon čega se očekuju i isporuke prvih modela na američkom tržištu, kada će se znati više detalja o cijenama i paketima opreme.

Datum objave: 02/01/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook