Naslovna > Vijesti > Nove fleksibilne platforme za električne automobile

Ford

Nove fleksibilne platforme za električne automobile

Američki proizvođač je najavio da će razviti dvije nove električne platforme koje će poslužiti kao osnova za veće modele u budućnosti...

U Fordu su najavili da će razviti dvije nove fleksibilne platforme, od kojih će prva biti dostupna sa pogonom na prednje ili sve točkove namijenjena za kompaktna i veća vozila američkog proizvođača, dok će druga pogoniti novu generaciju radnih i većih pick-up vozila. Dok će se druga platforma vjerovatno naći samo na vozilima namijenjenim prvenstveno američkom tržištu, moguće je da će prva pogoniti i modele koji će se naći na tržištu starog kontinenta. U Fordu se nadaju da će nova arhitektura donijeti bolju zaradu jer će pogoniti veliki broj različitih tipova vozila koja će se naći u proizvodnji do 2030. godine, ali nije najavljeno kada će biti dostupni prvi modeli na novim platformama.

 

 


Ford je već sklopio ugovore sa Volkswagenom i Rivijanom o korištenju njihovih platformi. MEB platforma njemačkog proizvođača će biti iskorištena za manje električne automobile namijenjene evropskom tržištu u cilju uštede mateijala. Najave su dio nove Ford+ strategije koja stavlja akcenat na softverska rješenja i obradu podataka u pristupu razvoja novih modela. Predstavljen je i Blue Oval Inteligence paket koji obuhvata softverske alate, cloud mrežu, raspodjelu snage i napredniji hardver. Ostvarena je i saradnja sa Googlom na polju umjetne inteligecije koja bi trebala da poboljša profitabilnost američkog proizvođača. 

Datum objave: 27/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook