Naslovna > Vijesti > Novi Bigster nam donosi i novi logo Dacije

Dacia

Novi Bigster nam donosi i novi logo Dacije

Rumunski proizvođač je na fotografijama svog novog modela ujedno prikazao i logo koji će se naći na modelima Dacije u budućnosti...

Nakon najave o promjeni loga matičnog Renaulta, Dacia se takođe priključila trendu predstavljanjem novog loga na nedavno objavljenim renderima modela Bigster. Novi izgled logotipa brenda će odlikovati minimalistačan izgled sa oštrijim uglovima fonta, a skraćena varijanta se sastoji od slova D i C koja spojena ostavljaju utisak slova X. Svjež izgled brenda dio je petogodišnjeg plana kojim se rumunski proizvođač obavezao na još efikasniji pristup dizajnu i proizvodnji automobila. Dacia i Lada su nedavno reorgaizovane u jedinstvenu kontrolnu jedinicu sa istim razvojnim procesom u cilju smanjenja troškova tih kompanija i efikasnijeg nastupa na tržištima zemalja u razvoju i Istočne Evrope.

 

 


Kao prvi rezultat ovih promijena je nastao koncept SUV vozila u C segmentu nazvan Bigster, koji bi u budućnosti trebao biti najveći automobil i perjanica Dacijine game. Novi SUV je jedan od ukupno tri modela planirana do 2025. godine, a svi će biti ponuđeni u elektrifikovanim varijantama. Koncept donosi masivan izgled i oštre linije sa novim svjetlosnom potpisom koji integriše logo brenda i velikom količinom plastičnih zaštita konstruisanih od recikliranih materijala. Baziran je na CMF-B platformi Renault alijanse koja će omogućiti jedinstvenu osnovu za sve buduće Ladine i Dacijine modele. Prednost predstavlja i mogućnost ugradnje hibridnih agregata poput Renaultovog 1.6-litarskog e-Tech hibrida koji se nalazi u novom Cliju. Budući modeli će u sklopu nove sigurnosne politike imati maksimalnu brzinu ograničenu na 180 km/h i novi Driving Coach sistem za bezbjednu vožnju. Uprkos svim novostima iz Dacije najavljuju da će zadržati prepoznatljiv karakter i povoljne cijene.

Datum objave: 27/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook