Naslovna > Automobili > BMW > Serija 5 > Novi BMW 520d Efficient Dynamics

BMW

Novi BMW 520d Efficient Dynamics

Nakon objave o poboljšanju Serije 4 BMW najavljuje radove na većim modelima. Prvi u nizu je 520d Efficient Dynamics.

Novi BMW 520d opisuje se kao rekorder u niskoj prosječnoj potrošnji u okvirima svoje klase. Uostalom i oznaka Efficient Dynamics nagovještava takvo što. Fabrika obavještava kako su njihovi vozači uspjeli ostvariti prosječnu potrošnju od svega 3,9 l/100 km i emisiju C02 od 102 g/km. Obzirom na dimenzije automobila mora se priznati da su vrijednosti zaista impozantne.
Ispod prednje haube nalazi se 2.0 litreni turbo dizel motor koji daje 190 KS i 400 Nm obrtnog momenta dostupnog u rasponu 1.750 – 2.500 obr/min. Ubrzanje od 0 do 100 km/h od 7,5 može se smatrati kao solidno iako ne sportsko. Konstrukcija turbo punjača je posebna. U stvari posebni su ležajevi osovine koji imaju zanemarljiv otpor trenja.

 

U istom su pravcu konstruisane i pumpe za vodu i ulje te još neki manje upadljivi ali veoma bitni sklopovi.
Dakako, dosta je rađeno na aerodinamici jer je dokazano da baš aerodinamika najviše doprinosi niskoj potrošnji goriva na brzim dionicama autoputa.
Uz mehaničke i elektronske promjene kupcima će se od sada nuditi i bolja multimedija. Njemačke kupce posebno raduje činjenica što je razvijena posebna aplikacija za traženje slobodnih parking mjesta koja pokriva sve veće njemačke gradove. Ostatak Evrope na tu će pogodnost morati pričekati nekoliko mjeseci.
U pripremi je i potpuno digitalna instrument tabla kao i još neki sistemi iz sportskog modela i8...

 

Datum objave: 18/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook