Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Novi Crafter - postavlja nove standarde praktičnosti, ekonimičan i inovativan kao nikada do sada

VW Crafter

Novi Crafter - postavlja nove standarde praktičnosti, ekonimičan i inovativan kao nikada do sada

-4 bazna modela, 3 dužine, 3 visine -3 pogona u kombinaciji sa manuelnim ili automatskim mjenjačem - prednja vuča, zadnja vuča i 4MOTION pogon na sva 4 točka - Potpuno novo vozilo sa koeficijentom aerodinamičkog otpora cx = 0,33oUnaprijeđena ponuda komercijalnih dizel motora - Proširen izbor asistencija vozaču -Proizvodnja Craftera u potpuno novoj fabrici u poljskom gradu Wrzesnia

Hannover, 28. juli 2016 --- Solucije transporta fokusirane na potrebe korisnika koje nude najviši stepen iskorištenosti, ideja je na kojoj je baziran novi Crafter. U skladu sa zahtjevima i potrebama različitih grupa kupaca razvijen je novi Crafter koji postiže vrhunske performanse u više od šest kategorija u svojoj klasi vozila. U fokusu su potrebe korisnika Koje vrste sistema mogu biti od pomoći dostavljačima u saobraćaju na uskim gradskim ulicama? Kako omogućiti lakše manevrisanje kroz blatnjava gradilišta? Kako spriječiti nesreće uzrokovane umorom vozača na dugim putovanjima? Da bi dobili odgovore na ta pitanja, i precizno razumijeli želje i zahtjeve kupaca, inženjeri iz Volkswagena su tokom razvojene faze radili zajedno sa korisnicima.

 

Na taj način inženjeri su bili u mogućnosti da steknu precizno razumijevanje onoga što je korisnicima zaista potrebno i koji sistemi mogu efikasno ispuniti njihove zahtjeve. Kao rezultat toga, novi Crafter nudi inovativna, praktična i elektronska rješenja prilagođena različitim individualnim zahtjevima. Vrhunska iskoristivost i ekološka kompatibilnost Novi motori EU 6 norme i potpuno novi vanjski dizajn vozila omogućavaju najmanju potrošnju i emisiju štetnih plinova u klasi. Izuzetno pouzdani motori dizajnirani su za vožnje kako na lokalnim tako i na dužim međugradskim dionicama. Robusnost, niski troškovi održavanja i popravki također su odlike koje novi Crafter izdvajaju iz konkurencije s krajnjim ciljem da ukupni troškovi tokom životnog ciklusa vozila budu što niži. Izvanredna funkcionalnost i svakodnevna iskorištenost Optimalne dimenzije novog Craftera omogućavaju maksimalnu korisnost. Na primjer, kod novog Craftera pametno se kombinuju velike dimenzije tovarnog prostora sa minimalnim vanjskim dimenzijama što vozilo čini izuzetno pokretnim i izuzetno lakim za upravljanje, bez obzira na to
koliki se teret prevozi. Što se tiče dužine i kapaciteta tovarnog prostora novi Crafter je prilično superioran u odnosu na svoje prethodnike kao i na konkurenciju.

 


Najbolja moguća paleta motora
Po prvi put, novi Crafter nudi izuzetno širok spektar izvedbi motora. Novi "EA 288Nutz" 2.0 TDI
motor je razvijen posebno za novi Crafter i dostupan je u četiri izvedbe. Kupci mogu birati između motora snage 75 kW (102 KS), 90 kW (122 KS), i 103 kW (140 KS) kao i biturbo TDI motora snage 130 kW (177 KS). Izbor motora zavisi od toga koji pogonski sistem je odabran, jer kupcima na raspolaganju stoje 3 varijate i to prednja ili zadnja vuče te pogon na sva četiri točka 4MOTION, a u ponudi su manuelni i automatski mjenjač. Takva raznolikost nikada ranije nije viđena u ovom segmentu.
Kao da sve to nije bilo dovoljno, ovisno o odabranom modelu na raspolaganju su tri različite dužine vozila ,a varijante zatvorene karoserije dolaze sa tri različite visine krova. Drugim riječima, kupci mogu konfigurisati svoj novi Crafter upravo u skladu sa njihovim specifičnim zahtjevima. Da zadovolje svoje potrebe svaki kupac može pronaći odgovarajuću kombinaciju motora, mjenjača, pogonskog sistema, dužine vozila i visine krova.

 


Vrhunski sistemi podrške u vožnji
Novi Crafter postavlja potpuno nove standarde za sisteme podrške u vožnji kada je u pitanju ova klasa vozila. Cilj je da se osigura zaštita putnika kombinacijom koncepata aktivne i pasivne sigurnosti pri različitim opterećenjima.
Zahvaljujući elektro-mehaničkom sistemu upravljanja, koji se prvi put primjenjuje u ovoj klasi vozila, novi Crafter dolazi uz veliki broj aktivnih sistema podrške vozaču kao što su ESC sistem sa stabilizacijom prikolice, ACC adaptivni tempomat, multikolizijska kočnica, sistem zaštite od bočnih vjetrova, asistent za upravljanje prikolicom i mnogi drugi. Kada je u pitanju pasivna sigurnost tu su različite opcije zračnih jastuka za vozača i putnike, obiman raspon sistema upozorenja poput kamere za vožnju unazad, parking senzori, sistem za nadzor stanja iza vozila. LED glavna svjetla, svjetla za skretanje i sistem ‘’Light Assist’’ osiguravaju jasan pogled na cestu tokom noćne vožnje.
Novi Crafter također dolazi sa online servisima koje su prilagođeni specifičnim potrebama kupaca.

 


Fundamentalno drugačiji pristup dizajnu
Dizajn novog Craftera bazira se na potpuno novom konceptu. Za komercijalna vozila od posebne je važnosti da dizajn bude funkcionalan za različite grupe kupaca, a dizajn interijera i eksterijera novog Craftera je upravo zadovoljio taj zahtjev. Dizaj Transportera, koji predstavlja srce portfolija komercijalnih vozila, uzet je kao osnova. Ideja je da novi Crafter bude njegov veliki brat koji u pogledu kvalitete enterijera i eksterijera, robusnosti i sofisticiranosti predstavlja vrhunsko vozilo.

 


Nova fabrika za novi Crafter
Proizvodnja nove generacije odvijaće se u potpuno novoj fabrici u poljskom gradu Wrzesnia. Fabrika je oko 50 kilometara udaljena od Poznana, gdje Volkswagen proizvodi modele Caddy i Transporter. Fabrika se prostire na površini od oko 540 jutara, što odgovara površini oko 300 nogometnih terena. Kada fabrika bude radila punim kapacitetom biće angažovano više od 3.000 radnika.

Datum objave: 28/07/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook