Naslovna > Automobili > Volkswagen > Nivus > Novi crossover

VW Nivus

Novi crossover

Volkswagen je prezentovao novi crossover model pod nazivom Nivus, koji predstavlja produženu verziju aktuelnog T-Crossa za latinoameričko tržište...

Novi crossover je najmanji model u crossover segmentu u Volkswagenovoj ponudi, a njegovo zvanična promocija je održana u Brazilu, gdje se ujedino i proizvodi. Nivus se sklapa u pogonima fabrike Anchieta u gradu Sao Bernardo do Campo, a nakon isporuke kupcima na domaćem tržištu slijedi lansiranje na tržište Argentine, a zatim na ostatak latinoameričkog tržišta. Nivus je dizajniran na adaptivnoj MQB platformi na kojoj se baziraju i VW SUV modeli T-Roc, T-Cross, ali i gradski kompakt Polo. U poređenju sa svojom evropskom „braćom“ u segmentu, Nivus izgleda mišićavije, robusnije sa karakterističnom coupe linijom krova koja se spušta prema zadnjem dijelu vozila.

 

 

 

 

Ovaj novi crossover nudi čitav spisak dodatne opreme u više nivoa. Novost predstavlja adaptivni tempomat ACC koji se do sada mogao vidjeti samo u skupljim VW modelima. Nivo sigurnosti je kao u T-Crossu, sa ugrađenih šest vazdušnih jastuka, kontrolom stabilnosti i ASR-om i automatskim kočenjem u slučaju nužde. Novost predstavlja i multimedijalni sistem VW Play potpuno razvijen u Brazilu sa centralno postavljenim 10-inčnim displejem osjetljivim na dodir u kombinaciji sa digitalnom instrument tablom. Infotaiment sistem dolazi sa podrškama za Android Auto i Apple CarPlay aplikacije.

 

 

 

 

Na listi opreme još se nalaze i LED zadnje svjetlosne grupe, parking senzori, multimedijalni centar Composition Touch, multifunkcionalni upravljač i još mnogo toga. Opcionalno su dostupni i kamera za vožnju unazad, električno podesivi retrovizori, senzori za svjetlo i kišu kao i još nekoliko korisnih stavki. U ponudi agregata se nalaze jednolitarski TSI trocilindraš od 115 KS i 200 TSI na etanol koji isporučuje 128 KS upareni sa šestostepenim automatskim mjenjačem koji prenosi snagu na prednju osovinu. Nivus bi prema informacijama trebao biti dostupan i na evropskom tržištu, a više detalja bi trebalo biti dostupno do kraja godine.

Datum objave: 29/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook