Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > AMG Project One > Novi detalji o ovom automobilu
FOTO GALERIJA (29)

Mercedes AMG Project One

Novi detalji o ovom automobilu

Za one čitaoce koji nisu upoznati sa Project One, ovaj automobil snažan oko 1000 KS je u stvari AMG F1 bolid za cestu pokazan na prošlogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu.

Mercedes AMG šef Tobias Moers je otkrio nove detalje o ovom hiperautomobilu. Pogonski sklop je simbioza V6  motora zapremine 1.6 litara opremljenog turbopunjačem i 4 električna motora. Inženjeri nisu otrkili tačan podatak o snazi, ali Tobias je rekao da neće preći cifru od 1100 KS. U izjavi je potvrđeno  da će automobil ipak biti teži od 1200 kg, kako je rečeno na sajmu u Frankfurtu. Prema novim informacijama težina će biti između 1300 i 1400 kg, a downforce sila koju proizvode aerodinamički dodaci na automobilu je deklarisana na 675 kg. Spomenimo da McLaren Senna raspolaže sa 789 KS i većim downforce pritiskom od 800 kg pri 250 km/h, ali su to u stvari različiti automobili koji ne mogu biti direktno upoređivani bez obzira što oba pripadaju visokoperformantoj kategoriji hiperautomobila.

 

Moers je naglasio da je V6 motor derivat F1 pogonske jedinice i da će već nakon 50.000 km zahtjevati generalnu prepravku. Izgleda da to nije problem kupcima jer je cijela planirana proizvodnja od 275 primjeraka Project One već rasprodana! U stvari, primljeno je više od 1.100 zahtjeva za kupovinu što bi omogućilo AMG kompaniji iz Affalterbacha da vrlo lako premaši plan prodaje za 4 puta, ali su odlučili da zadrže ekskluzivnost i ostanu pri planiranoj proizvodnji od 275 jedinica.

Datum objave: 09/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook