Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Novi detalji uoči premijere

Mercedes-Benz EQS

Novi detalji uoči premijere

EQS će omogućiti kupcima u luksuznom segmentu da u potpunosti iskoriste sve prednosti potpuno električne arhitekture, kao što je domet do 770 km (prema WLTP) , sa kojim EQS ispunjava sve zahtjeve napredne limuzine u segmentu S-Klase...

Sa radnim dometom do 770 kilometara (WLTP) i snagom od 385 kW, pogonski sistem EQS-a ispunjava sva očekivanja progresivne limuzine u segmentu S-Klase. EQS posjeduje električni pogonski sistem (eATS) na zadnjoj osovini, dok verzije sa pogonom na sva četiri točka, 4MATIC, takođe imaju eATS i na prednjoj osovini. EQS obilježava i lansiranje nove generacije baterija sa znatno većom gustinom energije. Veća od dvije baterije ima korisni sadržaj od 107.8 kWh. To je za oko 26 procenata više od EQC modela. Inovativni softver za upravljanje baterijama, razvijen unutar kompanije, omogućava bežično ažuriranje (OTA): upravljanje energijom modela EQS se stoga ažurira tokom cijelog životnog ciklusa.

 

 


Što se tiče navigacije sa Electric Intelligence funkcijom, ime sve govori. Ona planira najbržu i najprikladniju rutu, uključujući zaustavljanje zbog punjenja, na osnovu brojnih faktora i, na primjer, dinamički reaguje na gužve u saobraćaju ili promjenu stila vožnje. Ono što je novo u EQS modelu je: vizualizacija da li je raspoloživi kapacitet baterije dovoljan za povrtak na početnu tačku bez punjenja, ručno dodate stanice za punjenje duž rute imaju prednost pri proračunu rute, predložene stanice za punjenje mogu biti izuzete, alkulacija očekivanih troškova punjenja, napomena iz "aktivnog nadzora dometa" da aktivirate ECO funkciju vožnje ako postoji rizik da ne stignete do odredišta ili stanice za punjenje sa izabranim podešavanjima.


EQS se može puniti sa snagom do 200 kW na brzim stanicama za punjenje jednosmjernom strujom. Kod kuće ili na javnim stanicama za punjenje, EQS se može udobno puniti snagom do 22 kW pomoću neizmjenične struje preko ugrađenog punjača. Dodatno, postoje razni inteligentni programi koji se mogu aktivirati u zavisnosti od lokacije i funkcije kao što su posebno punjenje koje štedi energiju. Vozite se do stanice za punjenje, otvorite poklopac, umetnite konektor i struja kreće: ovako je jednostavan postupak punjenja sa modelom EQS, zahvaljujući Uključi & plati (Plug & Charge) fukciji. Novi način punjenja nudi Mercedes me Charge. Drage karaktersitike uključuju najgušću mrežu stanica za punjenje, sa više od 500,000 njih u 31 zemlji, kao i zeleno punjenje.


Sa vrijednošću od 0.20, EQS ima najbolju aerdoinamiku od bilo kog serijskog automobila. Opseg rada posebno ima koristi od ovoga. Takođe je među najboljima u pogledu udobnosti i buke. Velika pažnja prema detaljima krije se iza vrlo dobrih aerodinamičkih i aeroakustičnih performansi.


Kao dio svoje inicijative "Ambition 2039", Mercedes-Benz radi na tome da ponudi ugljen-neutralnu flotu novih vozila za manje od 20 godina. Već 2030. godine, kompanija želi da više od polovine automobila koje prodaje ima električni pogonski sistem – to uključuje električna vozila i plug-in hibride. U mnogim oblastima, Mercedes već danas razmišlja o budućnosti – EQS je dizajniran sa idejom održivosti na umu. Vozila se proizvode na CO2-neutralnoj osnovi, dok se koriste materiji koji štede resurse, kao što su patosnice napravljene od recikliranog materijala. 

Datum objave: 03/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook