Naslovna > Komercijalna vozila > Novi dozer D6T
FOTO GALERIJA (18)

Caterpillar

Novi dozer D6T

Optimizovana pogonska grupa s novim 4-brzinskim automatskim mjenjačem povećava produktivnost rada za 2,5% i smanjuje potrošnju goriva do čak 20%. Uz to, novi model D6T pruža i veći komfor za operatera, te podiže nivo sigurnosti na gradilištima…

Novi Caterpillarov dozer D6T postavlja nove standarde u efikasnosti pomicanja tla. Njegova glavna karakteristika je automatska mjenjačka kutija s četiri brzine. Mjenjač konstantno prilagođava pogon mašine njegovom trenutnom poslu. Na taj način D6T štedi gorivo, ali i operatera koji se manje umara. Ovaj sistem nema nikakvog negativnog efekta na trajnost mašine i njegovih dijelova, ne zahtijeva dodatnu snagu i ima pozitivan efekat na produktivnost. Nova mjenjačka kutija glatko prelazi iz brzine u brzinu. Da bi prelazi bili što uglađeniji, dodat je još jedan stepen prenosa između prvog i drugog, posmatrano u odnosu na mjenjače starijih D6 modela. Samo ova karakteristika povećava produktivnost, odnosno količinu obrađenog materijala za 2,5% u jednom satu rada. Potrošnja goriva na D6T u odnosu na njegove prethodnike može biti i do 20% posto niža. Ogromne uštede javljaju se pri radu s lakšim teretima. Emisija CO2 je među nižima u ovoj kategoriji mašina i iznosi 16,6 metričkih tona godišnje. Automatski mjenjački sistem, osim same brzine prenosa, dozira i brzinu kretanja mašine na radnom mjestu radi povećanja efikasnosti rada. Caterpillar D6T je agilnija mašina od svojih prethodnika. Krug okretanja mu je manji i u svoj svojoj agilnosti operateru pruža maksimalnu snagu na nožu.

 

 

Komfornija kabina

Značajno je podignuta udobnost kabine operatera. Nivo buke je smanjen, nudi se opcija grijanog/hlađenog sjedišta i poboljšana je ergonomija upravljačke ploče, odnosno ekrana, pomoću kojih se upravlja funkcijama mašine. Ekrani su smješteni u vidno polje operatera, ali na način da ne blokiraju pregled nad radom same mašine kroz prozor koji se nalazi iza njih. LCD ekrani su otporni na refleksiju što ih čini jednako čitljivim i po sunčanom danu i po noći. Funkcije koje se prikazuju na ekranima su dijagnostika mašine, pregled nad njenim radom, pregled nad postavkama rada, upravljanje asistencijom za rad na nagibu, kamera za gledanje unazad i šifre za pokretanje mašine. Upravljačke palice mašine potpuno su redizajnirane i pružaju bolju povratnu informaciju pri upravljanju, pogotovo palica za kontrolu noža. Hidraulika pruža mogućnost namještanja finoće rada u tri stepena. Brzina rada mašine se može namjestiti u zadatim intervalima, a posebno je pojednostavljen postupak promjene brzine, za kretanje unaprijed i za kretanje unazad.

 

Modularno podvozje

Caterpillarov klinasti dizajn podvozja štiti njegove glavne komponente od udaraca i oštećenja. Modularnost tog dizajna prilagođena je servisnim intervencijama, bilo redovnog održavanja, bilo vanrednih popravki uzrokovanih oštećenjem. Kupcima je ostavljena mogućnost izbora Heavy Duty podvozja, u slučaju rada mašine na izuzetno zahtjevnim terenima poput kamenjara, velikih nagiba ili u operacijama čišćenja. Sistem „One“ podvozje je višenamjensko i pogodno za različite poslove u kojima će vlasniku pružiti dug životni vijek i niže troškove održavanja. XL Fine Grading podvozje je posebno namijenjeno mašinama koji će se mahom baviti profiliranjem terena.

 

Širok izbor noževa

Poluuniverzalni i ravni noževi su napravljeni robusno s posebno čvrstom šasijom i namijenjeni su najtežim uslovima rada. VPAT (Variable Pitch Angle Tilt) noževi omogućavaju hidrauličko podešavanje ugla, nagiba i razmaka od tla radi preciznosti posla. U ponudi su i uski noževi, ruke za guranje i preklopni noževi.

 

Alati za zadnji dio mašine

Novi model noža za paranje nudi mogućnost većeg podizanja od zemlje i bolju penetraciju tla. D6T na tom mjestu može montirati vitlo, protivuteg ili kuku za vuču.

 

Kontrola izduvnih gasova

Sistem kontrole izduvnih gasova funkcioniše automatski, bez potrebe za intervencijama operatera. DEF rezervoar se puni po potrebi kada i rezervoar goriva. Sistem će automatski pročistiti DEF vodove dok je mašina isključena i signalizirati završen posao na upravljačkoj ploči, ali i na servisnoj upravljačkoj ploči kojoj se može pristupiti s nivoa tla. Automatizovan je i nadzor nad zagrijavanjem mašine koji će ju ohladiti prije nego što počne pročišćavanje DEF sistema.

 

Sigurnost gradilišta

Kabina na D6T pruža izvrsnu preglednost nad područjem rada pa je upravljanje ne samo efikasno nego i sigurno. Sistem za detekciju operatera dopušta da mašina radi u praznom hodu kad je sjedište operatera prazno, ali zaključava pogonske i radne sisteme. Opcija ugradnje zadnje kamere dodatno povećava sigurnost rada, a još jedan sigurnosni dodatak je i „premium paket“ vanjske rasvjete.

 

Servis i podrška kupcima

Pri dizajniranju ove mašine posebna je briga posvećena održavanju, pa je pristup servisnom osoblju maksimalno pojednostavljen. Sistemi hlađenja se posebno lako i brzo održavaju, kao što je brza i promjena tečnosti. Sve u cilju što kraćeg zadržavanja mašine van radnog režima. Dodatne informacije o novim D6T buldožerima, kao i o ostalim Caterpillarovim mašinama, dostupne su kod ovlaštenog zastupnika, preduzeća Teknoxgroup BH (www.teknoxgroup.com.ba).

 


Integrisane tehnologije
Caterpillar D6T je mašina opremljena tehnologijom za što preciznije i tačnije odrađivanje posla. Skup tih tehnologija nosi ime Cat Connect GRADE, a sastoji se od:


• Cat Grade Slope Assist – održava poziciju noža bez ikakvih intervencija od strane operatera;
• Cat Slope Indicate – prikazuje orijentaciju mašine na primarnom upravljačkom ekranu, njegov nagib, tačan položaj;
• Cat Stable Blade – nadogradnja kontrole noža za preciznije i brže profilisanje;
• Cat Grade with 3D – fabrički integrisan sistem za profilisanje koji bitno povećava preciznost i efikasnost profilisanja. Integrisani sistem ima antene montirane na krovu mašine umjesto dodatne instalacije koja zahtijeva instalaciju na nožu;
• Cat AccuGrade – sistem koji se naknadno instalira na mašinu za precizno pomicanje i profilisanje tla;
• AccuGrade Ready Option (ARO) – priprema za AccuGrade ugradnju. Osim GRADE tehnologija, D6T se može opremiti LINK tehnologijom koja prati brojne parametre mašine poput radnih sati, potrošnje goriva, vremena rada, vremena stajanja i odašilje ih u sjedište preduzeća/vlasnika. Ovaj sistem je posebno pogodan operaterima većih flota radnih mašina.

 

 

D6T WH za deponije

Postoji posebna verzija D6T dozera za rad na deponijima. Na WH model se ugrađuje dodatna oprema koja ga potpuno prilagođava tom specifičnom poslu. Na WH model je ugrađen posebno prilagođen nož, dodate su zaštite od udaraca sprijeda i pozadi te zaštite za pogonsku skupinu. Tu su još i zaštite za donju stranu stroja, dodaci na gusjenicama za izbacivanje otpada, posebni filtri za kabinu, dodatna svjetla i posebno modifikovan sistem za hlađenje.

Datum objave: 15/05/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook