Naslovna > Komercijalna vozila > Novi električni dostavljač

Renault Master ZE

Novi električni dostavljač

Renault je objavio detalje o svom novom velikom električnom kombiju Master ZE, potvrđujući njegove tri različite karoserijske verzije i maksimalnu nosivost...

Novi električni Master ZE će biti dostupan u tri varijante karoserije, tri dužine i dvije visine koje se baziraju na Buisness spec verziji Mastera sa dizelskim pogonom. Dodatno, Master ZE dobija i specijalni paket koji uključuje funkciju zagrijavanja i ZE Voice generisani zvuk koji upozorava pješake na prisustvo kombija pri manjim brzinama. Renault takođe uvodi niz telematike i mogućnosti povezivanja sa Master ZE kako bi menadžeri flote bili u svako doba obaviješteni o statusu svojih vozila. Svi tehnički problemi kao što su nepredviđeni kvarovi ili istrošenost pneumatika takođe se uz pomoć ovog sistema mogu prenijeti šefu voznog parka, a moguće je prenijeti i direktne poruke distributeru Renault Pro + ukoliko je vozilu neophodan servis.

 

 

 

 

Dostavna varijanta se može pohvaliti tovarnom zapreminom od devet od 13 kubnih metara, ali i maksimalnom nosivošću od 1.490 kg. Kupcima su na raspolaganju tri opcije međuosovinskog rastojanja i niži ili viši stil karoserije. Kupci takođe imaju mogućnost izbora kabine na šasiji ili kabine na platformi, a obje su dizajnirane sa opcijama mogućnosti specijalnih konverzija. Prva nudi podršku za kiper kamionete, pick-upove ili Luton box vozila sa maksimalnom nosivošću od 1.620 kg.

 

 

 

 

Zadnja varijanta omogućava veći broj konverzija poput Luton niskih utovarivača. Maksimalna nosivost se povećava na 1.740 kg dok se zapremina raspoloživog teretnog prostora povećava na 20 kubnih metara, uz dodatnu korist nižeg utovarnog praga. Master ZE napaja litijum-jonska baterija od 33 kWh koja se nalazi na mjestu transmisije dizelske verzije. Kao takav Master ZE ima istu visinu pristupa kao i konvencionalni model, dok je zapremina opterećenja nepromijenjena.

 

 

 

 

Pogonska jedinica je Renaultov R75 elektromotor od 76 KS, koji se nalazi u modelu ZOE na pojedninim tržištima u Evropi. Master ZE razvija maksimalnu brzinu od 100 km/h, što potvrđuje Renaultovu izjavu da je ovo kombi za gradsku dostavu, a ne za velike udaljenosti. Pogonski sklop je opremljen i jedinstvenim Eko režimom vožnje, koji limitrira maksimalnu brzinu na 80km/h kako bi se uštedila energija i domet povećao na 120 kilometara. Međutim, ta cifra uveliko zavisi od tereta, vremenskih prilika i načina vožnje.

 

 

 

 

 

Ukoliko se koristi zidni punjač od 32 Amp/7,4 kW baterija se potpuno napuni za šest sati, što je ekvivalent 17 sati punjenja na standardnoj strujnoj mreži, tako da je korisnicima flote omogućena potpuna napunjenost vozila preko noći. Čak je moguće imati jedan broj vozila na punjaču tokom dana, dok drugi obavljaju isporuke. Ovaj električni kombi bi trebao biti dostupan kupcima na evropskom tržištu od oktobra ove godine.

Datum objave: 07/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook