Naslovna > Automobili > MG > Novi električni hatch stiže sa dometom od 450 kilometara

MG 4

Novi električni hatch stiže sa dometom od 450 kilometara

Potpuno električni MG 4 hatchback parira Volkswagen ID.3 i predstavlja novu MG-ovu MSP električnu platformu. Cijene i specifikacije nisu potvrđene, a iscrpnija lista opreme biće objavljena bliže otvaranju knjiga narudžbi automobila krajem godine...

Predstavljen je i najnoviji potpuno električni član rastuće MG linije: MG 4. Kao hečbek sa nultom emisijom, on predstavlja prijetnju sniženim cijenama za modele poput Volkswagena ID.3 i Nissan Leaf-a. Nedavno otkriven u kineskim specifikacijama kao MG Mulan, model namijenjen Evropi trenutno prolazi završno testiranje za regiju i nosi MG 4 značku. Njegov dolazak na evropsko tržište potvrđen je za četvrti kvartal 2022.

 

 

 


Uprkos sve većem značaju SUV-a za proizvođače automobila, automobili veličine i oblika MG 4 ostaju izuzetno popularni u Evropi. Ističući status MG 4 kao ključnog igrača u kontinuiranom potpuno električnom napadu MG-a, to je prvi model marke koji se proizvodi na novoj, prilagođenoj električnoj platformi pod nazivom Modular Scalable Platform, ili MSP, koja će činiti okosnicu sljedeće generacije električnih MG modela. Automobil je prvobitno procurio na osnovu kineskih patentnih slika, ali prvi službeni pogled na MG 4 otkriva vozilo koje se nalazi na samom vrhu tržišta hečbeka C segmenta. Sa 4.287 mm dužine, 1.836 mm širine i 1.506 mm visine, to je upravo ona vrsta veličine koju kupci u porodičnoj hatchback klasi očekuju. Izgleda sasvim drugačije od bilo kojeg drugog člana trenutne MG linije, koristeći novi dizajnerski jezik. Relativno špicast prednji kraj je obilježen tankim i oštrim LED svjetlima, dok se nazad nalazi LED traka zadnjeg svjetla pune širine.

 


U unutrašnjosti se čini da upotreba nove MSP platforme otključava više unutrašnjeg prostora kroz uklanjanje tunela za prenos. Plutajuća centralna konzola je dom za rotirajući selektor načina vožnje i elektronsku parking kočnicu, dok veliki centralni ekran osjetljiv na dodir zauzima ponosno mjesto na vrhu instrument table. Kompaktna digitalna instrument tabla nalazi se iza novog, dvokrakog multifunkcionalnog volana. U slučaju MG 4, ponuđene su dvije veličine baterija. Osnovni automobil koji koristi podnu bateriju od 51 kWh omogućiće domet do 350 km uz puno punjenje, prema WLTP sertifikatu. Ali model većeg dometa sa 64kWh će omogućiti do 450 kilometara prije nego što ga treba uključiti na punjenje. Jedan električni motor razvija 167 KS u osnovnom automobilu i 201 KS u modelu od 64kWh, omogućavajući 0-100 km/h za manje od osam sekundi. Maksimalna brzina je ograničena na 160 km/h.

Datum objave: 29/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook