Naslovna > Automobili > Fiat > Centoventi EV > Novi električni model je na putu

Fiat Centoventi

Novi električni model je na putu

Fiat razvija novi električni gradski model pod nazivom Centoventi, koji će se naći odmah pored Fiata 500 u ponudi ovog italijanskog brenda...

 

Fiat Centoventi je predstavljen kao konceptualni automobil na prošlogodišnjem sajmu u Ženevi i prema riječima šefa kompanije „na putu je prema salonima“. Studija gradskog automobila proslavila je 120 godina brenda Fiat, a takođe je dočarala i novi mali električni gradski automobil inspirisan popularnim modelom Panda. Oliver Francois globalni predsjednik Fiata je sada i zvanično potvrdio da radovi na novom gradskom automobilu idu „punom parom“. Sa vanjske strane, Centoventi izgledakao futuristička varijanta modela Panda. Dizajnerski zahvati na ovom vozilu uključuju masivne točkove i kutijasti izgled karoserije, a kupcima bi se nudila i mogućnost izmjene plastičnih dijelova karoserije i krovne ploče što bi omogućilo personalizaciju izgleda u skladu sa vlastitim ukusom. Na prednjem dijelu se nalazi stilizovana rešetka maske sa više traka po ugledu na model Panda, ali ova rešetka je dizajnirana da prikazuje status punjenja električnog pogonskog sistema.

 

 

Centoventi će gotovo sigurno ponijeti električni pogonski sistem koji je već predstavljen na najnovijem Fiatu 500e. „Samoubilačka“ vrata prikazana na konceptualnom modelu se vjerovatno neće naći na serijskom vozilu.  Unutrašnjost kabine odiše dizajnerskim minimalizmom i jednostavnošću. Tu je jednostavna kontrolna tabla, zadnja klupa i veliki nosač za montažu na mjestu suvozačevog sjedišta.  Ovaj nosač  je dizajniran da omogućava postavljanje različitih modula: suvozačkog sjedišta, korpe za stvari, dječija sjedalica ili čak nosač za kućne ljubimce. Pored ove inovacije, Centoventi nudi mogućnost mijenjanja presvlaka sjedišta kako bi vlasnici mogli personalizovati izgled svojih vozila. Fiat je dizajnirao jedinstvenu kontrolnu tablu sa „plug and play“ sistemima koji vlasnicima omogućava postavljanje raznih kompleta prema njihovim potrebama.  Pored mogućnosti postavljanja instrumenata različitih veličina, a Fiat će nuditi opciju instaliranja 20-inčnog displeja pod nazivom Lingotto koji bi se prostirao čitavom širinom kontrolne table.

 

 

Prilikom predstavljanja konceptualnog modela u Ženevi, njegova baterija je omogućavala autonomiju od 100 kilometara sa jednim punjenjem, a sada Fiat tvrdi kako bi se zamjenom i dodavanjem baterijskih paketa domet mogao povećati do čak 480 kilometara. Pored navedenog, koncept je omogućavao dodavanje baterija u servisu za samo 5 minuta, a zahvaljujući jednostavnom pristupu nosaču baterija ispod prostora za putnike izmjena baterija je brza i jednostavna ukoliko je vlasnik u žurbi. Koliko će inovacija i rješenja sa konceptualnog vozila ponijeti serijski model ostaje da se vidi.

Datum objave: 10/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook