Naslovna > Automobili > BMW > X3 > Novi električni SUV pokazao svoje lice

BMW iX3 2021

Novi električni SUV pokazao svoje lice

Kao najavljenog plana elektrifikacije za ovu deceniju, BMW je konačno zvanično predstavio model iX3 nakon što je u aprilu 2018. godine predstavljena konceptualna varijanta...

Elegantno dizajnirani naplaci doprinose relativno niskom kojeficijentu otpora od 0,29, što se postiglo ugradnjom lažne, odnosno zatvorene bubrežaste rešetke i podvozja kako bi se smanjio čeoni otpor vazduha. Pored svih izmjena, iX3 je ipak kompaktni crossover u pogledu dizajna, ali je 7,5 cm niži od verzije sa konvencionalnim pogonom.

 

 

 

 

Kao što je već najavljivano, pogonski sistem sačinjava električni motor koji prenosi snagu na zadnju osovinu, a za sada još uvijek nema nagovještaja o xDrive varijanti. Ovaj električni motor isporučuje 282 KS pri 400 Nm obrtnog momenta i omogućava ubrzanje do „stotke“ za 6,8 sekundi.

 

 

 

 

 

 

Bavarski proizvođač ističe da je ubrzanje električnog modela jednaka kao kod konvencionalnog X3 30i, ali treba uzeti u obzir da je maksimalna brzina iX3 limitirana na 180 km/h kako bi se sačuvala autonomija. Baterija kapaciteta 80 kWh ima iskoristivu snagu od 74 kWh i omogućava domet od 460 kilometara po WTLP testu. To je u stvari više nego što je najavljivano konceptualnom varijantom i početnim procjenama koje je najavljivao BMW.

 

 

 

 

 

 

Nakon što ostane „na nuli“, podrška od 150 kW omogućava punjenje baterije na kapacitet od 80% za tačno 34 minuta. BMW je „bacio matematiku“ i utvrdio da se za 10 minuta punjenja dobija domet od 100 kilometara prema WTLP testovima. Lansiranje na tržište planirano je krajem ove godine, a proizvodnja će se odvijati u kineskom gradu Shenyangu. Za sada nema planova oko pokretanja proizvodnje BMW iX3 u SAD.

Datum objave: 14/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook