Naslovna > Automobili > Hyundai > 45 Concept > Novi električni SUV

Hyundai 45 Concept

Novi električni SUV

Testni model Hyundaijevog električnog SUV-ja dizajniranog u retro stilu uhvaćen je okom kamere u toku testne vožnje kod Nurburgringa...

Ovaj električni SUV se bazira na konceptualnom modelu 45 prikazanom na sajmu automobila u Frankfurtu 2019. godine. Model 45 bi trebao biti spreman za proizvodnju krajem ove, a u prodaji bi se trebao naći tokom 2021. godine i kao takav bi na tržištu predstavljao rivala Volkswagenovom ID.4 i Škodi Enyak.

 

 

 

Koncept 45 predstavlja svojevrsni omaž prvom konceptualnom modelu kompanije Pony Coupe iz 1974. godine. Proizvodna verzija ovog koncepta će biti prvi automobil baziran na novoj Hyundaijevoj skalabilnoj platformi za električna vozila, sličnoj MEB sistemu VW Grupe. U narednim godinama ova platforma će podržati niz novih električnih vozila Hyundaija, Kije i Genesisa.

 

 

 

 

 

Za konceptualni model 45 se od prezentacije govorilo da je po izgledu najblizi proizvodnoj verziji, a početni utisci po svemu sudeći potvrđuju ovu informaciju. Neki oštriji uglovi ovog koncepta su umanjeni radi sigurnosti pješaka, mada ovaj testni model i prošlogodišnji koncept imaju identičnu siluetu, spojler na zadnjim vratima, rešetku hladnjaka, slične prednje i zadnje svjetlosne grupe i gotovo identične aluminijumske naplatke.

 

 

 

 

Kao što je već pomenuto, proizvodna verzija modela 45 će se bazirati na skalabilnoj Hyundaijevoj E-GMP platformi, koja omogućava pristup 800-voltnoj tehnologiji punjenja koju koristi i Porsche Taycan, kao i IONITY mreži za brzo punjenje od 350 kW. Autonomija ovog modela bi trebala iznositi oko 480 kilometara sa jednim punjenjem, a baterija bi se mogla potpuno napuniti za manje od 20 minuta.

Datum objave: 13/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook