Naslovna > Automobili > Ford > Focus > Novi Focus prepoznaje rupe na putu

Ford

Novi Focus prepoznaje rupe na putu

Sistem je napravljen tako da prepozna kada vozilo naiđe na rupu i podešava ovjes da točak i pneumatik ne upadaju duboko u neravninu i time se izbjegavaju veća oštećenja...

Kompanija Ford odlučila je da pomogne kupcima svog novog modela Focus kada je u pitanju smanjenje oštećenja na automobilu usljed rupa na putu pa su tako predstavili inovativnu tehnologiju koja otkriva udarne neravnine i rupe na cesti. Sistem je napravljen tako da prepozna kada vozilo naiđe na rupu i podešava ovjes da točak i pneumatik ne upadaju duboko u neravninu i time se izbjegavaju veća oštećenja. Zadnji ovjes vozila reaguje čak i brže od prednjeg, budući da dobija signal s prednjeg ovjesa koji nailazi na rupu. Sav taj porces odvija se u djeliću sekunde. "Naši inženjeri uvijek tragaju za najgrubljim cestama kako bi u najrealnijim uslovima testirali ovjes do krajnjih granica, ali primjećujemo da ima sve više oštećenih puteva koji pronalaze nas", rekao je Guy Mathot, supervizor za dinamiku Forda Focusa i dodao  "Udarne rupe su problem koji neće brzo nestati, ali s našom naprednom tehnologijom na novom Focusu, možemo smanjiti njihov uticaj na vozilo".

 

 

Novi sistem otkrivanja udarnih rupa na Fordu Focusu dio je opcijske tehnologije kontinuirane kontrole prigušenja udaraca, koji svake dvije milisekunde prati ponašanje ovjesa, karoserije, upravljača i kočnica te prilagođava postavke vozila za najbolju kvalitetu vožnje. Ford je razvio ovaj sustav ovjesa koristeći umjetno stvorene ceste na ispitnom poligonu u Belgiji, koje se sastoje od precizno izrađenih replika nekih od najgorih i najopasnijih udarnih rupa s cesta iz cijelog svijeta. Inženjeri dodatno usavršavaju sisteme stotinama sati testiranja na raznim europskim javnim cestama, prate opterećenja i naprezanja uz opremu koja je slična onoj koju za istraživanje potresa koriste seizmolozi.

Datum objave: 30/06/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook