Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > SL > Novi hibridni roadster vrhunskog ranga

Mercedes AMG SL43

Novi hibridni roadster vrhunskog ranga

Osnovni Mercedes-AMG SL nove generacije pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji razvija 387 konjskih snaga i 480 Nm najvećeg obrtnog momenta...

Nova generacija Mercedesovog modela SL (R232) nudi verzije SL55 i SL63 s AMG-ovim 4-litarskim biturbo V8 motorom koji u verziji SL55 razvija 476, a u verziji SL63 585 konjskih snaga. Za manje ambiciozne, Mercedes-AMG pripremio je i treću opciju Roadstera koja se krije iza oznake SL43, a pokreće ga dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski agregat potpomognut 48-voltnom hibridnom tehnologijom koji razvija 387 konjskih snaga i 480 Nm najvećeg obrtnog momenta.

 

 

 


Za prenos snage na zadnju osovinu brine AMG-ov 9-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila. Mali elektromotor koji asistira turbopunjaču zadužen je za anuliranje zadrške pri nižim brojevima obrtaja radilice, a uz spomenuti blagi hibridni sistem vozač u ograničenom vremenskom periodu može računati na dodatnih 14 „konja“.

 

 

 

Manje cilindara, manje radne zapremine i jedan umjesto dva turbopunjača ne smetaju osnovnoj verziji SL-a da iz mjesta do „stotke“ stigne za 4,9 sekundi i razvije 275 km/h. U Stuttgartu nisu zaboravili spomenuti da znatno manja masa ispod prednjeg poklopca doprinosi upravljivosti Roadstera koji se poput snažnijih verzija isporučuje samo s platnenim sklopivim krovom.

Datum objave: 06/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook