Naslovna > Automobili > Jeep > Wrangler > Novi Jeep Wrangler

Jeep

Novi Jeep Wrangler

Jeep Wrangler 4. generacije od sada je dostupan na tržištu SAD-a. U Evropu stiže poslije Ženeva Motor Showa...

Američkoj je publici predstavljena četvrta, do sada najnaprednija, generacije Jeep Wranglera. Prema prvim dostupnim informacijama radi se o modelu koji postavlja nova mjerila u klasi. Ne čudimo se obzirom da je nastao na osnovu iskustava dugih 30 godina.
Svjedoci smo da se dizajn tokom svih 30 godina vrlo malo mijenjao, odnosno da je ostao vjeran osnovnoj ideji. Kada je model Wrangler utemeljen SUV vozila su bila nepoznat pojam pa je sve, od izgleda do mehanike, bilo podređeno pravim off-road izazovima.

 


Isto tako, početkom 1987. godine kada je prva generacija Wranglera ugledala svjetlost dana, LED svjetla nisu bila ni u povojima ali danas su ''pod moranje'' u svim klasama automobila. Baš zbog toga nije nikakvo iznenađenje što tek predstavljenu generaciju Wranglera krase LED svjetla najnovije generacije što uključuje i maglenke smještene u uglove zanimljivo oblikovanog odbojnika.
Terenske mogućnosti Wranglera nikada nisu bile upitne pa tako ni sada ne treba sumnjati da će 4. generacija biti sposobna za savladavanje teških off-road terena.
Pogon Command – Trac 4x4 podrazumijeva i serijski reduktor uz čiju pomoć Wrangler može savladati izrazito strme terene.
Recimo da se najnoviji Jeep nudi sa karoserijom sa dvoja i četvora vrata. Logično, na teškim terenima bolja je kraća verzija jer zbog manjeg međuosovinskog razmaka ne može ''sjesti'' podnicom na teren.
Za sada se u ponudi motora nalaze tri agregata- 2.0 litreni turbo benzinac sa 270 KS i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, zatim 3,6 litreni V6 turbo benzinac sa 290 KS te V6 dizelaš sa 3.0 litara radne zapremine i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

 


U ponudi su manuelni mjenjač sa šest stepeni prenosa i automatik sa dva stepena prenosa više.
Dizajneri su nastojali oblikovati unutrašnjost u pravcu pružanja što većeg komfora svim putnicima. Tu su ergonomska sjedišta presvučena finim tkaninama ili kožom uz doplatu. Za praćenje rada multimedijalnog sistema zadužen je 7 inčni kolor displej osjetljiv na dodir koji dolazi serijski. Oni koji žele više mogu nadoplatiti za 8,4 inčni displej koji se skladno uklapa u instrument tablu.
U press materijalu piše da novi Wrangler raspolaže sa čak 75 raznih sigurnosnih sistema...

 

Datum objave: 30/11/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook