Naslovna > Automobili > Ford > Tourneo > Novi kombi debituje 9. maja

Ford Tourneo Custom EV

Novi kombi debituje 9. maja

Dok su Transit Custom (kombi) i Tourneo Custom (putnički kombi) tradicionalno dvostruki modeli koji dijele iste osnove i karoserije (osim zadnjih bočnih prozora), u novoj generaciji će se dodatno razlikovati po nešto drugačijim svjetlosnim potpisom. Električne varijante će imati i posebnu značku na prednjem braniku.

Ford je potvrdio da će nova generacija Tourneo Customa debitovati 9. maja, počevši od potpuno električne varijante. Model koji se pojavio u video tizeru bit će jedan od pet električnih LCV-a koji će nositi Fordovu značku do 2024. godine. Sa svojim prvim električnim LCV, velikim E-Transit, koji je već u proizvodnji, Ford Pro se sprema za proširenje svog raspona nulte emisije. Prošlog mjeseca, proizvođač automobila potvrdio je četiri nadolazeća električna LCV debija, uključujući Transit / Tourneo Courier i Transit / Tourneo Custom dvojac. Potonji će biti prvi koji će debitovati ovog maja, otkrivajući svoja LED prednja i zadnja svjetla u mračnom tizeru.

 

 

 


Ovaj model zamjenjuje trenutnu generaciju koja je debitovala 2012. godine, a 2017. je dobio suptilni facelift. Osim potpuno električnih varijanti, očekuje se da će LCV-ovi od 1 tone takođe dolaziti s benzinskim, dizelskim, blagim hibridima i plug-in hibridnim pogonima. Kao dio saradnje između Forda i Volkswagena, Transit/Tourneo Custom će poslužiti kao baza za sljedeći VW Transporter. Nešto slično će se dogoditi i sa kamionima Ford Ranger i VW Amarok, nakon već dostupnih blizanaca VW Caddy i Ford Transit/Tourneo Connect.

 


Ford je potvrdio da će se novi Transit/Tourneo Custom proizvoditi u Turskoj počevši od 2023. godine, dok će manji Transit/Tourneo Courier uslijediti 2024. godine. LCV vozila s nultom emisijom pomoći će proizvođaču automobila da postigne svoj cilj neutralnosti ugljika u Evropi do 2035. u smislu asortimana modela, objekata, logistike i dobavljača.

Datum objave: 21/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook