Naslovna > Automobili > Audi > Sphere > Novi konceptni krosover nalik kupeu

Audi Activesphere Concept

Novi konceptni krosover nalik kupeu

Audi je izgradio koncept na arhitekturi Premium Platform Electric koju je razvio zajedno sa Porscheom. On podržava različita vozila i omogućava Activesphereu da ima oko 100 kilovata energije u bateriji. Dvomotorni pogonski sklop obezbjeđuje koncept sa 436 KS, 720 Nm obrtnog momenta i pogonom na sve točkove...

Audi Activesphere je posljednji u nizu koncepta proizvođača automobila koji predstavlja viziju buduće mobilnosti kompanije. Proizvođač automobila ga naziva „luksuzni kupe koji se pretvara u pickup“. Kao i njegovi prethodnici, Activesphere je prepun tehnologije i ideja koje su vjerovatno godinama daleko od ostvarenja, ali naglašava ono što bi moglo biti moguće u sutrašnjim visokotehnološkim vozilima. Atraktivan dizajn Activesphere kombinuje stil Audijevih Sportback i Allroad modela u svestrano EV nalik SUV-u. Koncept sadrži Audijevo vazdušno vješanje s adaptivnim amortizerima, koje može povećati rastojanje od tla od 208 milimetara za 40 mm.

 

 

 


22-inčni točkovi su masivni, ali i funkcionalni, naime, kada je vozilo u off-road načinu rada, klapne na točkovima se otvaraju radi optimalne ventilacije, a zatvaraju se tokom vožnje na putu kako bi se povećala aerodinamika. Staklo čini značajan dio vozila. Koncept ima stakleni krov, staklo u vratima i staklenu rešetku koja putnicima pruža nesmetan pogled na spoljašnjost kroz prtljažnik. Zadnji stakleni prozor je takođe funkcionalan, sposoban da se kreće u ravni s krovom kako bi se stvorio nosač koji može nositi e-bicikle.

 


Unutrašnjost je minimalistički uređena. Kada je automobil u autonomnom režimu, kontrolna tabla, volan i pedale nestaju, ali velika zvučna traka i ventilacioni otvori pune širine ostaju funkcionalni.  Sjedišta izgledaju kao da lebde u kabini, pričvršćena na centralnu konzolu,  i imaju mogućnosti grijanja i hlađenja. Jedna od ključnih karakteristika koncepta su slušalice proširene stvarnosti dostupne vozačima i putnicima. Oni omogućavaju Audiju da postavi virtuelni sadržaj, kao što su kontrolne table vozila, informacioni displeji i još mnogo toga, iznad stvarnog svijeta i kabine. Ovo oslobađa unutrašnji prostor koji je nekada bio rezervisan za ekrane i kontrole, a Audi postavlja različite funkcije uz odgovarajući hardver unutar naočala. Na primjer, AC kontrola lebdi ispred otvora za ventilaciju dok „ekran“ za zvuk i zabavu lebdi iznad zvučnika.

Datum objave: 27/01/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook