Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > E klasa > Novi Mercedes-Benz E Class Coupe

Mercedes-Benz

Novi Mercedes-Benz E Class Coupe

Prije mjesec dana na Internetu su osvanule slike nove generacije Mercedes-Benz E Class Coupea. Službena premijera odigrala se u Detroitu.

Za one kojima je C Class Coupe malen a S Class Coupe ogroman Mercedes-Benz je pripremio zlatnu sredinu u vidu E Class Coupea. Očekivano, dizajn karoserije je gotovo identičan sa pomenutim manjim i većim modelima. Nekih pretjeranih iznenađenja nema...Šta više, površni posmatrači mogli bi ga na nekim detaljima zamijeniti sa C Class Coupeom.
Ni unutrašnjost ne donosi neke novitete. Sve je jednostavno preneseno iz limuzine. Pri tome ne mislimo ništa loše jer je to recept koji primijenjuju svi proizvođači automobila. U odnosu na limuzinu u unutrašnjosti su jedina promjena zadnja sjedišta dok je sve ostalo isto. U odnosu na prethodnika dužina je povečana za više od 12 cm što je iskorišteno za poboljšanje komfora. Tome u prilog ide i duži međuosovinski razmak koji sada iznosi 2,873 mm (+113 mm u odnosu prošli) što je za coupe automobil izvrsna vrijednost.

 


Za evropsko tržište za sada su namijenjene četiri verzije. Tri su sa pogonom na zadnju osovinu dok najjača sa oznakom 4MATIC ima distribuciju snage na obje osovine. Ta verzija dolazi uz oznaku E400 4MATIC. Iza oznake se krije V6 twin-turbo benzinski motor sa 333 KS.
Svi motori bez obzira na tip, snagu i tržište serijski su opremljeni automatskim 9G-TRONIC automatskim mjenjačem. 
Kasnije će u ponudu ući i AMG50 verzija sa + 400 KS a na kraju, kao poslastica, i E63AMG sa V8 twin-turbo motorom snažnim 571 KS.
Prve isporuke kupcima predviđene su za ljeto ove godine. 

 

Datum objave: 10/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook