Naslovna > Automobili > Volkswagen > Taigo > Novi model će se zvati Taigo

Volkswagen Taigo

Novi model će se zvati Taigo

Volkswagenov kompaktni crossover Nivus debitovao je prošle godine na brazilskom tržištu, a sada će biti ponuđen i evropskim kupcima pod nazivom Taigo, sa kojim u VW-u žele povećati ponudu atraktivnih malih crossovera...

Volkswagen je potvrdio da će se novi coupe-crossover zvati Taigo. Predstojeći kompaktni SUV zasnovan je na VW-ovom Nivusu koji se prodaje na južnoameričkom tržištu. Debitovaće ovog ljeta na Starom kontinentu, dok će prodaja započeti krajem 2021. godine. Lansiran kao Nivus u Brazilu prošlog proljeća, Volkswagen Taigo je zapravo T-Cross, ali sa lepršavijom zadnjom linijom, što mu daje malo sportskiji profil. Zasnovan je na MQB A0 platformi za kompaktne automobile i to je najmanja verzija modularne arhitekture VW grupe, a ista struktura postavljena je ispod T-Crossa i Poloa.

 

 


Ono što je poznato iz brazilskog Nivusa jeste da će Taigo biti nešto duži od T-Crossa, ali njegova krovna linija leži oko 10 mm niže. Sa coupeovskom linijom krova, Taigo će kupcima ponuditi stilski fokusiranu SUV opciju, sa kojom će se Volkswagen nadmetati sa rivalom kao što je Toyotin C-HR. VW je potvrdio da će se Taigo nuditi sa nizom benzinskih TSI motora. Centar će biti oko 1,0-litrenog benzinca koji će se isporučivati sa snagama od 94 do 108 KS. Izvodljivo je da VW ponudi i 1,5-litrenog četverocilindraša, ali to za sada nije potvrđeno. Dizelske i hibridne opcije neće biti, najvjerovatnije kako bi Taigo imao pristupačniju cijenu. Automobil će se proizvoditi u VW-ovoj fabrici Pamplona u Španiji gdje se trenutno proizvode T-Cross i Polo.

Datum objave: 31/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook