Naslovna > Automobili > Fiat > Tipo > Novi motori, dizajn i tehnologija

Fiat Tipo

Novi motori, dizajn i tehnologija

Tipo je dobio kompletnu restilizaciju game, novi dizajn - privlačniji, mlađi i dinamičniji, s najmodernijom tehnologijom i novim motorima s boljim performansama i ekološkim otiskom, a porodici se sada priključio i novi crossover...

Nova gama zasnovana je na dvije teme: Tema „Life“ i njena 3 paketa opreme – Tipo, Life i City Life, koji su dostupni u četiri varijante (4-vratni, 5-vratni i Station Wagon), i tema „Cross“, sa dva paketa opreme – City Cross i Cross, kao i crossover varijantom sa 5 vrata. Fleksibilni i privlačni Panda Cross bio je strateški ključ uspjeha modela ovom modelu širom Evrope. I zaista, izgled „krosovera“ približio je Pandu novim, mlađim ciljnim kupcima. Ista strategija primjenjena je na modelu Tipo, s proširenjem njegove porodice. Dizajneri i inženjeri FIAT-a dizajnirali su novi Tipo Cross na osnovu tih ideja, stvarajući novi crossover Tipo, ponovo usmjeren na  novu ciljnu publiku, širu nego prije u pogledu godina, estetskih zahtjeva i zahtjeva za mobilnošću.

 

 


Novi Tipo je potpuno osvježen i sada izgleda još modernije, dinamičnije i elegantnije. Novi prednji dio ima novu masku hladnjaka, koju krasi novi FIAT logo, s FIAT rukopisom, što predstavlja važnu poruku, prepunu energije. Tipo je takođe prvi FIAT automobil sa ovim znakom, koji dolazi nakon nedavno predstavljenog modela New 500/ Novi 500. Prednja svjetla su kompletno redizajnirana, sada sa potpuno LED svjetlima naprijed i pozadi: ne samo da pojačavaju crte automobila, već mu i pružaju moderniji izgled i povećavaju aktivnu i pasivnu bezbjednost. Zahvaljujući pojačanoj vidljivosti i u skladu sa potragom za više održivosti u svakom malom detalju, oni smanjuju potrošnju električne energije automobila, i samim tim i emisije CO2. Branik na donjem dijelu automobila, koji je potpuno redizajniran sa dodatim elementima sa brušenim, hromiranim ICE MATTE finišom, uparen je sa novim točkovima od 16 ili 17 inča, sa dijamantskim finišom i novim dizajnom.


Unutra, prostor za putnike je takođe potpuno nov. Sjedišta imaju tkanine s ekskluzivnim dizajnom. Potpuno podesivi digitalni klaster na 7-inčnom TFT displeju zamijenio je klasičnu analognu instrument tablu. Ozbiljno tehnološki savremeniji i napredniji sistem, kako biste mogli da kontrolišete status svog automobila, multimedijske aspekte i vaš telefon. Klaster stiže sa potpuno novim UConnect 5 radiom sa 10,25-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, što je još jedan korak FCA Grupe iz modela New 500, koji je sada dostupan i na modelu Tipo. I upravljač - koji je sada još elegantniji i sportskiji - bio je u fokusu Fiatovih dizajnera. On je kompaktniji i dotjeran je radi bolje ergonomičnosti i omogućava savršenu preglednost klastera na 7-inčnom TFT-u. Pažnja je posvećena i centralnoj konzoli, gde su podešavanja za klimatizaciju promijenjena, i dodati su novi hromirani i crni umeci.


Porodica Tipo proširena je dolaskom nove karoserije. FIAT sada predstavlja New Tipo Cross, koji će biti pridodat drugim trima varijanti karoserije (4-vratna, 5-vratna i Station Wagon): pravi crossover, usmjeren na potpuno nove kupce. Generalno, Tipo Cross je proizveden tako da bude moćniji i hrabriji. Na prvi pogled, automobil je očito širi, sa novim dizajnom maske hladnjaka koja se širi ispod prednjih svjetala, i jasno je da je viši. Visina modela Tipo Cross je povećana za skoro 4 cm, zahvaljujući osvježenom vješanju i dodatku novih rješenja za felne i gume, koje je prije toga viđeno na još jednom FIAT crossoveru, modelu 500X. Tipo Cross ima veće gume radi još snažnijeg izgleda.
Kao dodatak dizajnu i stilu, tehnologija je značajno osvježena, sa jednim ciljem: da se dostigne vrh segmenta C. New Tipo je opremljen širokim opsegom najnovijih naprednih sistema za podršku vozaču (ADAS): Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Assist, Lane Control, Attention Assist, Adaptive High Beam, Blind Spot Assist, senzori za prednje parkiranje, Keyless Entry/Go sistem i bežični punjač za punjenje telefona bez kablova. Kada je u pitanju sistem za informacije i zabavu, Tipo je prvi automobil kompanije FCA nakon modela Novi 500 koji je opremljen UConnect 5 sistemom za informacije i zabavu pete generacije, povezanom platformom dizajniranom za budućnost, dostupnom na ekranu od 10,25 inča.


Ponuda motora za New Tipo je osvježena. Kada se pojavi na tržištu, biće dostupan sa benzinskim ili dizel motorom. New Tipo može da bude opremljen sa GSE T3 od 1 litra sa 100 KS. Novi trocilindrični motor isporučuje vrhunski obrtni momenat od čak 190 Nm pri samo 1500 rpm, umjesto 4500 rpm trenutnog benzinca od 1,4 litara sa 95 KS, koji je dostizao samo 127 Nm. Multijet dizel motori u skladu s standardom Euro 6D Final imaju dvije varijante: od 95 i od 130 KS (prethodno 120 KS), sa značajnim unapređenjem u performansama i vrijednostima CO2, od 110 g/km za dizel porodicu (WLTP).

 


Na zahtjev, sve više ekološka Nova Tipo gama može biti opremljena i D-Fence paketom u izradi kompanije Mopar, koji se sastoji od tri uređaja: filtera koji spriječava nečistoću da uđe u automobil spolja, blokira partikulate i praktično 100% alergena, i smanjuje stopu formiranja buđi i bakterije za 98%; prečišćivača vazduha unutar kabine, koji filtrira mikro-čestice kao što su polen ili bakterije; i UV lampe koja čisti sve kontaktne površine u automobilu: kod vozača, menjača i sjedišta.

Datum objave: 12/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook