Naslovna > Automobili > Ford > Ka > Novi motori i nova verzija
FOTO GALERIJA (10)

Ford Ka+

Novi motori i nova verzija

Sa aktuelnim redizajnom najmanji Ford je dobio moderniji dizajn, potpuno nove motore, savremeniji enterijer i potpuno novu Active verziju…

Nakon originalne prve generacije iz 1996. koja je zbog specifičnog dizajna dobila nadimak „bubamara“ i njenog nasljednika iz 2008. godine, koji je bio preobučeni Fiat 500, Ford je 2014. godine predstavio treću generaciju njegovog najmanjeg modela. Njegova prodaja u Evropi je počela u drugoj polovini 2016. godine. Kako bi se napravila simbolička razlika od prethodnika, zvučnom imenu Ka prododata je odrednica +. Na ovaj način Amerikanci su htjeli naglasiti činjenicu da je njihov najmanji model porastao, odnosno da je po prvi put dobio karoserijsku verziju sa četvoro vrata.

 

 

Podsjećamo da su prve dvije generacije isključivo bile dostupne u trovratnim verzijama. Ova činjenica otvorila je mogućnost da Ka+ bude osim u Evropi konkurentan i na manje zahtjevnim tržištima poput Meksika, te Indije i Brazila, gdje se ujedno i proizvodi. Podsjećamo da je aktuelni Ka+ model razvijen na Fordovoj B platformi na kojoj leži i aktuelna Fiesta, od koje je sa dužinom od 3.886 milimetara kraći 111 mm. Istovremeno, međuosovinski razmak mu je samo dva milimetra skromniji nego kod Fieste, što u praksi znači da je ponuda prostora u kabinama veoma slična. Zbog nešto veće visine Fiesta je ipak komfornija, što je i očekivano s obzirom na to da je Ka+ broj manji automobil. Za nepune dvije godine koliko je Ka+ prisutan na evropskom tržištu Ford je prodao više od 61.500 njegovih jedinica, što je s obzirom na veoma jaku konkurenciju zapažen rezultat. Aktuelni redizajn trebao bi Ka+ dati novi vjetar u leđa. Vanjski dizajn je diskretno modernizovan sa stilskim elementima preuzetim od nove Fieste.

 

 

Po istom principu je osvježen i enterijer dobivši SYNC3 multimedijalni sistem sa 6,5-inčnim ekranom osetljivim na dodir sa kojim se može upravljati i glasom. Kada je riječ o pogonu ponuđene su dvije verzije novog trocilindarskog 1.2-litarskog Ti-VCT benzinca sa 70 i 85 KS, te novi 1.5-litarski TDCi sa 95 KS. Oba motora su uparena sa petostepenim ručnim menjačem. Redizajnirani Ka+ u prodaji bi se trebao naći do kraja godine, po cijeni od 12.000 eura za najpovoljniju verziju. Sa redizajnom Ford je Ka+ po uzoru na novu Fiestu ponudio i u trendovskoj off-road verziji Active, koja ima 23 mm viši klirens u odnosu na standardni model. Da u ovom automobilu ima puno više avanturističkog duha svjedoči i temeljno izmijenjeni vanjski dizajn sa plastičnim oblogama prednjeg i zadnjeg branika, blatobrana i pragova. Tu su i aluminijumski krovni nosači, zatim jedinstveni 15-inčni alu naplaci, te posebna „Canyon Ridge“ metalik boja. Specifičan stil primijenjen je i u ukrašavanje enterijera. 

Datum objave: 15/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook