Naslovna > Automobili > Nissan > Note > Novi Note globalni igrač

Nissan

Novi Note globalni igrač

Nissan je jučer na posebnom događaju u Japanu predstavio potpuno novi Note koji će se u istom obliku naći na svim značajnijim svjetskim tržištima

Nissan je u Yokohami (Japan) na posebnom događaju predstavio potpuno novi Note koji će biti „globalni igrač“ ove marke, s obzirom da će se naći na većini svjetskih tržišta u istom obliku.  Novi Note je zapravo produkcijska izvedba Invitation koncepta  kojeg smo upoznali na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi.

 

Dok je prethodna generacija Note-a bila više MPV vozilo, novi model je dizajniran na način da je bliži hatcback izvedbi. Kako god, ako se novi Note uporedi sa nekim modelima u B segmetnu, kao što su Renault Clio ili Ford Fiesta recimo, evidentno je mnogo više prostora iznad glave u kabini, što iz Nissana nazivaju „vazdušnim prostorom“ na što su posebno ponosni.  U Japanu će ovaj model biti dostupan sa dva 1.2-litarska trocilindrična agregata sa turbopunjačem ili pak u „atmosferskoj“ izvedbi.  Oba će motora biti uparena sa posljednjom generacijom XTRONIC CVT transmisije.  Iz Nissana su saopštili da će novi Note biti izuzetno štedljivo gorivo sa prosječnom potrošnjom od 4 litra goriva na 100 pređenih kilometara.  Iako nisu zvanično saopšteni detalji o snazi pomenutih agregata, znamo da novi trocilindrični agregati koji pokreću Micru razvijaju 80 i 100 KS. Da li će ta snaga biti na raspologanju i u modelu Note, saznat ćemo ubrzo. Početkom naredne godine Note dolazi i u Europu i to iz tvornice Sunderland, dok će se za ostatak svijeta ovaj model proizvoditi u Motor Kyushu tvornici u Japanu. 

 

 

Datum objave: 17/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook