Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > Novi pogon i bogata oprema

Toyota Yaris

Novi pogon i bogata oprema

Toyota je objavila detalje o pogonskom sklopu novog modela Yaris četvrte generacije koji bi se trebao pojaviti na evropskom tržištu ovog ljeta...

Nova Toyota Yaris se bazira na potpuno novoj platformi pod nazivom GA-B na kojoj se takođe baziraju novi modeli Corolle, RAV4 i C-HR. Novu Toyotu Yaris pokreće 1,5-litarski benzinski trocilindraš koji prenosi snagu na prenju osovinu preko unaprijeđenog e-CVT mjenjača. Benzinski agregat je uparen sa samopunjivim hibridnim sistemom koji se sastoji od električnog motora postavljenog u kućište transmisije, starter generatora postavljenog na agregat i laganog litijum-jonskog paketa baterija. Prema informacijama proizvođača ovaj pogonski sklop isporučuje kombinovanu snagu od 115 KS, što omogućava postizanje ubrzanja od nule do 100 km/h za 9,7 sekundi. Toyota takođe tvrdi kako će Yarisov hibridni sklop imati potrošnju goriva od 3,7 litara benzina na pređenih 100 km i emisiju CO2 od 85 g/km prema WTLP testovima. Yaris takođe može u potpuno električnom režimu vožnje razvijati maksimalnu brzinu od 130km/h.

 

 

 

Kupci na evropskom tržištu će takođe imati na raspolaganju 1,5-literski konvencionalni benzinski agregat uparen sa šestostepenim manuelnim ili CVT automatskim mjenjačem, specifikacije ove pognoske jedinice će biti naknadno objavljene. Manje snažni jednolitarski benzinski trocilindraš bi takođe trebao biti uskoro u ponudi uparen samo sa petostepenim manuelnim mjenjačem.

 

 

 

 

 

U kabini se nalazi opcionalno dostupan 10-inčni head-up displej i vazdušni jastuci u unutrašnjim ivicama prednjih sjedišta po prvi put na svijetu u ovom segmentu. Tu je 8-inčni centralni displej osjetljiv na dodir koji če standardno podržavati Android I Apple aplikacije, plus TFT informacioni displej između dva instrument pokazivača. Kupci takođe dobijaju novi sportski upravljač, klima uređaj i uređaj za bežično punjenje telefona. Tu je takođe i širok spektar dodatnih opcija kao što je grijani upravljač, ambijantalne rasvjete u plavoj boji, JBL audio sistema i LED svjetlosnih grupa.

 

 

 

 

Spisak sigurnoste opreme je bogat i uključuje kameru za vožnju unazad, senzore za parkiranje, sistem praćenja slijepih tačaka, asistencija prilikom ulaska u voznu traku, adaptivni tempomat, električnu parking kočnicu i upozorenje o saobraćaju iza vozila sa automatskim kočenjem.

Datum objave: 28/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook