Naslovna > Automobili > BMW > Serija 5 > Novi pogonski sklopovi za novi model

BMW Serija 5

Novi pogonski sklopovi za novi model

U julu ove godine zabilježene su prve špijunske fotografije prototipa modela nove genereracije BMW-ove Serije 5, a posljednjih dana kruže i prvi izvještaji o tome šta bi se sve moglo nalaziti ispod poklopca motora nove limuzine...

Da bavarski proizvođač automobila radi na novoj generaciji popularne Serije 5, javnost je bila upoznata u julu ove godine sa prvim špijunskim fotografijama, koje su nastale tokom testiranja protitipa ovog modela. Međutim u trenutnku kada su slike nastale, radovi na ovom modelu su bili na samom početku, a ni fotografije nisu bile najboljeg kvaliteta, tako da se osim generalnog oblika i veličine ništa drugo nije moglo sa sigurnošću potvrditi niti razaznati. Javnost takođe nije bila upoznata ni sa mehaničkim postavkama budućeg automobila, ali izgleda da je ovome došao kraj. Autocar je predstavio izvještaj o tome koji pogonski sklopovi mogu da se očekuju ispod poklopca motora u novoj genreraciji Serije 5.

 

 

 

 

 

 

Isto tako, u ovom izvještaju stoji da će novi model biti tehnološki napredniji, te znatno elektrifikovaniji, što će se naravno odraziti na širinu ponude palete pogonskih jedinica. Tako će nova Serija 5 biti dostupna sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem ili hibridnim sklopom, a znamo da je u razvoju i potpuno električni model. Ljubitelje performantnih BMW vozila bi više mogao zanimati najavljeni novi M5 koji će se navodno oslanjati na plug-in hibridni pogon. Autocar navodi da bi pogonski sistem performantne M5. mogao kombinovati BMW-ov S63 twin-turbo V8 motor sa električnim motorom za dodatnih 200 konjskih snaga.  Ukupna snaga pogonskog sklopa bi trebala biti 750 KS, što će omogućiti ovom vozilu da nadoknadi povećanje mase nastalo dodavanjem sistema električnog pogona. Za sada nema informacija u eventualnom datumu predstavljanja modela niti o cijenama koje će kupci morati da izdvoje.

Datum objave: 24/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook