Naslovna > Automobili > Ford > F-150 > Novi Raptor bez većih promjena

Ford F-150 Raptor

Novi Raptor bez većih promjena

Ford je predstavio novi F-150 Raptor koji se na prvi pogled ne razlikuje po mnogo čemu od prethodnika, ali ipak krije ispod kože brojne inovacije...

Velika pick-up vozila oduvijek su smatrana istinskim radničkim vozilima, ali ne i u Americi gdje je pronađena mnogo šira primjena, zbog čega je konkurencija sve veća. Kako bi ostajali konkurentni, proizvođači redovno osvježavaju svoje kamionete, što je učinio i Ford sa potpuno novim F-150 Raptorom. Prvi Raptor predstavljen je 2008. godine, te je još tada uveo potpuno drugačiju percepciju monstruoznih pick-up automobila. Nedavno se žestokom segmentu priključio Ram 1500 TRX, koji sa 702 KS zaista djeluje impresivno, pa ne čudi zašto Ford ponovo napada sa novim Raptorom.

 

 


Ford dodaje kako performanse ovakvih vozila uveliko ovise o masi vozila, pa se tako ponajviše radilo na tom polju zbog čega je novi Raptor sada težak ,,svega“ 2,475 kg. Ipak, da bi u potpunosti konkurisao Ram 1500 TRX-u od preko 700 KS, Ford bi trebalo da ponudi i snažniju verziju Raptora, a glasine kruže da bi se sljedeće godine mogao pojaviti Raptor R kojeg će pokretati moćni V8 motor, ali više detalja biće poznato kasnije. Potvrđeni V6 agregat iz prethodnika ostaje i u novom modelu, ali u Fordu nisu željeli još reći koju izlaznu snagu će imati. S obzirom da je prošli model raspolagao sa 450 KS, za očekivati je da se novi model približi cifri od 500 KS.


Ford F-150 Raptor dolazi i sa nekoliko režima vožnje među kojima pored standardnih Sport i Normal, sada dolazi i Baja koji služi za vožnju velikim brzinama kroz pustinjske predjele. Tu je i Quiet režim koji će se pobrinuti da novi Raptor bude maksimalno tih zbog čega neće uznemiravati okolinu i u gradskim predjelima. Zasnovan na F-150 modelu, Raptor gotovo ne donosi promjene kada je u pitanju enterijer i oprema. Mnogo je bitniji utisak sa vanjske strane koji ostavlja Raptor zahvaljujući ogromnim 37-inčnim točkovima koji mu daju još moćniji izgled ali i potpomažu u savladavanju najtežih prepreka.


S obzirom da nema detalja o snazi Raptorovog agregata, tako za sada nisu poznate ni cijene. Model iz 2020. godine startao je sa 56,000 američkih dolara, ali se očekuje da novi model premaši tu cifru. Proizvodnja će da krene na ljeto, a prve isporuke mogu se očekivati u oktobru.

Datum objave: 05/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook