Naslovna > Automobili > Dacia > Lodgy > Novi rumunski SUV uočen na testiranju

Dacia

Novi rumunski SUV uočen na testiranju

Očekuje se da će Dacia uskoro predstaviti novi SUV sa sedam sjedišta koji bi u gami trebao nasljediti MPV model Lodgy, a očekuje se da će biti opremljen modernim hibridnim agregatima Renault grupacije...

Dacijin SUV će biti jedan od tri nova modela koji će biti predstavljeni do 2025. godine, a očekuje se da će debitovati u toku 2023. godine. Biće baziran na CMF-B platformi Reanult grupacije, koja će predstavljati osnovu svih novih modela rumunskog proizvođača. Nova platforma omogućava korištenje posljednje generacije e-Tech agregata, pa se očekuje da će novi SUV biti pokretan 1.6-litarskim četvorocilindrašem uparenim sa električnim motorom koji razvija 140 KS i nalazi se u Cliju e-Tech. Novi SUV, koji će u gami biti pozicioisan iznad Dustera, već je pominjan na Renaultovim ranijim prezentacijama u sklopu projekta „Renaulution“, a očekuje se da će dizajn prednjeg kraja automobila, uključujući svjetla i prednju masku, biti inspirisan Sanderom. Izgled zadnjeg kraja automobila na slikama podsjeća na Dacijin odlazeći MPV Lodgy, koji će novi model zamijeniti.

 

 


Na Lodgy podsjeća i visoka linija krova, pa se očekuje da će novi SUV imati velik prtljažnik i mnogo mjesta za glave putnika. Kapacitet prtljažnika Dacijinog MPV-a je iznosio 827 litara, a novi model bi, po svemu sudeći, trebao imati sličan kapacitet, što ga čini idealnim porodičnim vozilom. Na fotografijama se uočava podignut klirens sa ostalim SUV elementima poput naglašenih lukova blatobrana i masivnog prednjeg branika koji se naziru ispod maske. U enterijeru će se vjerovatno naći riješenja slična onom u novom Sanderu, koji karakteriše jednostavan i intuitivan dizajn sa analognom instrument tablom i manuelnim komandama klima uređaja. U višim paketima opreme se očekuje 8-inčni ekran infotainment sistema, dok će se na standardnom modelu umjesto ekrana vjerovatno naći nosač za integraciju pametnog telefona.

Datum objave: 05/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook