Naslovna > Teme > Novi šef dizajna

Hyundai

Novi šef dizajna

1. novembra južnokorejska grupacija Hyundai-Kia dobila je novog šefa dizajna, već čuvenog Luc-a Donkervolke-a...

Donkervolke je već imao visoku funkciju u kompaniji kao izvršni potpredsednik dizajna za Hyundai i Genesis brendove, a na poziciji prvog čoveka dizajna za kompletnu grupaciju zamenio je Peter-a Schreyer-a.
Donkervolke je prije dolaska u redove južnokorejskog giganta imao impresivnu karijeru u Volkswagen grupi. Započeo ju je davne 1992.  a u periodu 1994-1996. je radio za Škodu i učestvovao u razvoju, za Škodu tada revolucionarnih, Fabie i Octavie.
Potom je prešao u Audi gde je dizajnirao A4 Avant i inovativni A2, a 1998. prelazi u Lamborghini u kojem je sa najvišim imenima auto dizajna razvija legendarni Diablo, potom Murcielago i Gallardo. Takođe je usko sarađivao sa čuvenim Walter-om De Silva-om. Karijeru je potom nastavio u španskom SEAT-u gde je zamenio upravo De Silva-u, koji je prešao u Audi. U Španiji je kreirao prethodnu generaciju Ibize, jednog od najuspešnijih i najprepoznatljivijih modela ovog brenda.

Konačno, krug u okviru VW grupacije je završio u redovima britanskog premijum proizvođača Bentleya 2012., da bi u junu 2015. poslije 23 godine napustio VAG i prešao u Hyundai. Hyundai grupa ni u kom slučaju ne štedi na platama, a to su dokazali dovođenjem nekadašnjeg šefa BMW-ovog M odjela Albert-a Biermann-a. Luc Donkervolke, rođeni Peruanac, a školovani Belgijanac, zasigurno će biti opasno važno ime na platnom spisku Hyundai/Kia/Genesis grupacije.

Datum objave: 01/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook